Op drie adressen in Lochem worden Stolpersteine gelegd

Op drie adressen in Lochem worden Stolpersteine gelegd

Aan de Zwiepseweg in Lochem worden op 11 mei vier Stolpersteine gelegd voor de familie Schuster. Coen van Uhm, van geboorte Lochemer en geboren in dit huis, heeft de geschiedenis van zijn geboortehuis en van de situatie van een aantal Joodse families beschreven in een boekje, dat binnenkort uitkomt.

Op Emmastraat 25 in Lochem worden 5 Stolpersteine gelegd op 11 mei om 14:45 uur voor de familie Koopmans. Over dit pand en de familie werd eerder in 2010 een boekje uitgegeven op naam van Cees Derlagen, die deze geschiedenis beschrijft en van een context voorziet.

Op doctor Rivestraat 6 woonden twee inwoners van Joodse komaf van 84 en 85 jaar met de naam Heilbronn. Ook zij ontkwamen niet aan de systematische uitroeiing van de Joodse burgers en werden weggevoerd en vermoord. Om 15.50 uur worden voor hen twee Stolperstenen gelegd. Bijzonder is dat ter plekke geen nummer 6 meer bestaat. Niet alleen deze bewoners dreigen in de vergetelheid te geraken, ook hun adres bestaat wonderlijk genoeg niet meer. Ter plaatse gaat nummer 4 over in nummer 8. Op de grens van beide nummers zullen we de stenen leggen.

Stolpersteine worden gelegd in Lochem en in de andere kernen van onze gemeente om ons te blijven herinneren aan de barbarij van de bezetting, de systematische haatzaaierij tegenover bevolkings-groepen en het brute geweld tegen hen die hiertegen in verzet kwamen. Zij die vergeten dreigen te worden…zijn tegelijk diegenen, die ons moeten blijven herinneren aan wat er toen gebeurde en wat nooit meer terug mag komen.

Op 19 mei van 19:30-22:00 uur is er een minisymposium in het Stadshuus in Lochem over de bedreigingen van toen en die van nu. Wat kunnen we doen om deze boodschap vast te houden en blijvend uit te dragen: in het onderwijs, naar bezoekers en vakantiegangers in onze gemeente, naar onze inwoners? Moet er een routekaart komen langs alle Stolpersteine in onze gemeente, kunnen we een boekje samenstellen met verhalen over de moord op onschuldige burgers en moeten we jaarlijks de slachtoffers blijven herdenken en eren?

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.