Gorsselse onderwijstuin is nu al een succes

Gorsselse onderwijstuin is nu al een succes

Leren door te doen. Dat is een belangrijk motto op de Vullerschool in Gorssel. Daarom hebben ze sinds een jaar een ‘onderwijstuin’. Niet de klassieke schooltuintjes waar kinderen na schooltijd vrijwilliger aan de slag kunnen, maar een tuin die er vooral is voor tijdens de lessen. “Het begon met wat simpele taken, maar nu verzorgen de kinderen hun eigen tuintje. De ouders en leerlingen zijn erg enthousiast”, vertelt groep 8-leerkracht Martijn Koene.

Het zaadje

"We zijn begonnen bij de patio, een klein tuintje bij ons op school. Ik stond daar in een pauze even bij en dacht het zou leuk zijn als... én wat een idee was, werd binnen een korte tijd werkelijkheid.” Later reed hij langs tuinderij de Veldhof en werd kreeg meer ideeën. “We mochten eerst helpen met kleine taken, later kregen in januari 2021 als school onze eigen gedeelte.”

De grote tuin werd opgedeeld in 186 kleinere tuintjes. “We kunnen er met zes verschillende klassen gebruik van maken. Per week is iedere klas er anderhalf uur, ze doen klusjes en verzorgen hun eigen tuintje. Ieder kind heeft zijn eigen stuk grond met zijn of haar eigen planten erin.” Onder meer aardappelen en courgettes werden gekweekt. “Van een zaadje planten in de grond en goed verzorgen, tot een product wat je daadwerkelijk kunt eten”, aldus Koene.

Van zaadje tot plant

De leerlingen krijgen eerst een bondige uitleg in de klas vervolgens voeren ze de volgende stap ter plaatse in de tuin uit. Het proces loopt heel geleidelijk in elkaar over en vult elkaar mooi aan. “Je kunt goed zien of de leerlingen het begrepen hebben, mocht dit niet het geval zijn kijken we rustig naar waar misging.”

Kinderen uit de hogere klassen geven dan les aan de kinderen in de lagere klassen. “In eerste instantie is de uitleg door de leerkracht gedaan maar daarna is het de taak aan de leerlingen uit groep 8 om het uit te leggen aan de leerlingen in groep 5”, vertelt docent Saskia Wery. “Als de kinderen het goed kunnen uitleggen weet je dat het goed is blijven hangen. We zien dat ook terug in hun resultaten.” De kinderen zijn continu aan het ontdekken, al gaat er ook wel is iets fout én dat mag.

Toekomst

Hoewel ze al veel gebruik maken van de tuin en het zo goed als perfect is, heeft de school nog toekomstplannen. ”We proberen de tuin nu op een site weg te zetten, door een mooi programma te ontwikkelen. Hier kunnen de kinderen dan nog meer over de tuin te weten komen. Het praktische deel staat, al zal de tuin nooit af zijn en zullen we blijven vernieuwen en verbeteren. Maar de basis staat en dat is nu het belangrijkste”, sluit Koene af.

 | Mike van der Meij / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.