In Eefde-West is het nog niet windstil
- Last van windmolens
- 16 december 2021
- Jesse Sprikkelman
EEFDE - De kerstman in zijn arrenslee is er niet blij mee: windmolens. En hij is niet de enige. In Eefde-West wordt nog steeds volop geprotesteerd tegen de drie geplande windmolens. Er is opnieuw een vergunning aangevraagd voor de plaatsing. Voor- en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar. De storm is daar dus nog niet gaan liggen.
In mei dit jaar heeft de Raad van State een streep gezet door de bouw. Maar daar laten IJsselwind en het Waterschap Rijn en IJssel het niet bij zitten. "Na een zorgvuldige afweging hebben wij het plan een nieuwe vergunningaanvraag in te dienen bij Provincie Gelderland als bevoegd gezag voor windenergie. Gezien de klimaatverandering hebben we geen tijd te verliezen en nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid", leggen ze daarover uit. Dat is voor buurtbewoners een reden om opnieuw op de barricade te gaan staan. De geplande drie windmolens zijn 180 meter hoog. Ter vergelijking: de windmolens die er nu al staan zijn 120 meter hoog.
Doodziek
Opnieuw worden schuren voorzien van kritische teksten. "Waterschap en IJsselwind maken ons doodziek", staat er op één. Een buurtbewoner staat, met zijn hond, naar het doek te kijken. Hij wil niet met zijn naam in de krant. "Wat daar staat klopt wel. Het is echt niet gezond. Deze boer woont nu al dicht bij een windmolen, dus hij kan erover meepraten. Ik ben ook tegen deze wilde plannen." Of hij dan tegen duurzaamheid is? "Absoluut niet. Ik leef zelf volledig energieneutraal. Maar het is belangrijk om eerst alle daken vol te leggen met zonnepanelen. Want daar is ruimte zat, op een plek waar niemand het ziet. Als dat allemaal gedaan is kunnen we windmolens in de zee en in meren plaatsen. En pas als dat gedaan is kunnen we het gaan hebben over bewoonde gebieden."
Een vrouw mengt zich in het gesprek. "Met zo'n spandoek zet je jezelf wel voor schut", zegt ze lachend. "Maar ik snap de frustratie wel. Het zijn enorme reuzen die in de buurt van je grond staan. Daar zou iedereen tegen moeten zijn." Ze heeft een ander idee. "Ik ben voorstander van kerncentrales. Misschien moeten we gewoon alles platgooien hier en dan een kerncentrale plaatsen in Eefde-West", grapt ze. De gemeente Zutphen, waar Eefde-West aan grenst, is voor de plaatsing van de witte reuzen. "Deze windmolens zouden een aanzienlijke bijdrage leveren aan onze klimaatdoelstellingen, een opgave waar we in heel Nederland en in Zutphen keihard aan moeten werken."
Gevaarlijk voor vogels
Als er een partij voor duurzaamheid is, is dat de Partij voor de Dieren. Toch is hun Gelderse fractie wel kritisch op de locatiekeuze van windmolens. "De natuur in Gelderland staat al behoorlijk onder druk. Als wij daar dan ook nog eens windmolens en zonneparken gaan plaatsen, worden leefgebieden van beschermde diersoorten nog verder verkleind", stelt fractievolger Bart Kuijer. Wat hem betreft zal er in eerste instantie veel meer ingezet moeten worden op energiebesparing: "Voor ruwweg elke MW elektriciteit die we minder verbruiken, hoeven we één windmolen minder te plaatsen. Dat is natuurlijk het ultieme middel ter voorkoming van vogelaanvaringen, maar ook van horizonvervuiling, voor hen die daar gevoelig voor zijn."
Deel jouw mening over de windmolens via [email protected].