Groot deel van de regio wil vaccinatie
In de Hanzehal worden vaccinaties gezet.

Groot deel van de regio wil vaccinatie

Een groot deel van de regio is bereid zich te vaccineren tegen het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD. In Lochem is de vaccinatiebereidheid het hoogst.

In het kort: 

  • Lochemmers meest enthousiast over vaccin.
  • Zutphenaren het meest kritisch.
  • Testen worden minder gedaan.

In Lochem zegt ruim 90 procent dat ze zich graag willen laten vaccineren. In Brummen is dit bijna 90 procent, in Zutphen ziet zo'n 85 procent van de inwoners een vaccinatie wel zitten. Ter vergelijking: in buurgemeenten Aalten ligt de vaccinatiebereidheid lager. In Oude IJsselstreek en Winterswijk rijkt het ver boven de 90 procent. 

Het percentage mensen dat twijfelt over het nemen van een vaccin is in de regio Noord- en Oost-Gelderland flink gedaald. Het ging van 14 procent in februari naar 5 procent in mei. Dit komt naar alle waarschijnlijkheid doordat mensen in hun omgeving zien dat vaccins weinig neveneffect hebben.

Het aandeel dat weigert zich te vaccineren is wel gelijk gebleven. Net als in februari staat dit nog op 7 procent van de bevolking. De voornaamste reden dat deze mensen weigeren is dat ze twijfelen aan de veiligheid van het vaccin. Anderen vinden de werking twijfelachtig of zeggen dat ze immuun zijn doordat ze het virus al gehad hebben.

Biblebelt

In de regio Noord-Veluwe is zowel het aantal weigeraars (13 procent) als het aantal twijfelaars (10 procent) ongeveer twee keer zo hoog als gemiddeld. Niet vreemd: daar ligt namelijk de biblebelt. Een gebied waar vaccinaties überhaupt voor veel discussie zorgen.

Wanneer we inzoomen op de Midden-IJssel, waar Brummen, Lochem en Zutphen bij de GGD onder vallen, zien we dat de vaccinatiebereidheid zo'n 90 procent is. Dat is iets minder dan in de Achterhoek, waar het 93 procent is. Over het algemeen laten ouderen (65-plus) een hogere vaccinatiebereidheid zien dan de andere leeftijdscategorieën. Opvallend is dat jongvolwassenen (18 t/m 27 jaar) niet minder bereidwillig zijn dan volwassenen tussen de 28 en 44 jaar.

Testbereidheid is minder

Mensen worden wel lakser in het laten testen op het coronavirus. Twaalf procent van de respondenten heeft in de twee weken voorafgaand aan het onderzoek van de GGD last gehad van milde of ernstige griepachtige verschijnselen. Van deze groep heeft 38% zich laten testen. Ze zien daarmee een afnemende testbereidheid sinds november 2020. Als reden wordt onder andere genoemd dat de klachten te wijten waren aan iets anders, dat de klachten niet ernstig genoeg waren en dat mensen een zelftest gedaan hebben.

Harm Seubring peilde begin dit jaar de vaccinatiebereidheid in Warnsveld...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.