Openluchttheater Lochem: 'We willen graag dat Bryan Adams komt'
Het theater in Lochem.

Openluchttheater Lochem: 'We willen graag dat Bryan Adams komt'

  •  Gesloten door coronaregels
  •  17 mei 2021
  •  

Het Lochemse Openluchttheater Lochem zet zich al sinds 1938 in om bijzondere evenementen te organiseren. Maar door het coronavirus ligt het theater er stil en verlaten bij. Toch proberen ze zichzelf er doorheen te slaan.

Ron Selles in gesprek met Henk Harmsen van het openluchttheater. Lees verder onder de podcast...

Er kunnen 2000 mensen in dit theater. Vorige zomer hadden ze een kleinschalig concert georganiseerd met 250 mensen. “Nu is het stil en wachten we totdat we weer open kunnen. Dan gaan we weer volop aan de slag”, vertelt Henk Harmsen voorzitter van het openlucht theater. Het theater krijgt veel steun van de Lochemse bevolking. Vorig jaar moest een concert gecanceld worden en alle kaartje werden terugbetaald. “We hebben aan de mensen gevraagd of ze ons wilde steunen door een deel van het bedrag terug te krijgen. Daar hebben veel mensen gehoor aan gegeven. Op deze manier hebben we toch een klein beetje geld opgehaald. Er gaat heel veel geld in zo’n theatertje, dus een subsidie van de gemeente zou wel fijn zijn.”

Geen gemeentelijke steun

Het theater krijgt geen steun van de gemeente. “Het theater krijgt nooit geld van de gemeente, we houden onze eigen broek op”, zegt Harmsen. In 1991 heeft het theater wel een subsidie ontvangen van de gemeente. Er was achterstallig onderhoud en van deze subsidie is alles opgeknapt. “Mensen van het eerste uur hebben een prachtige basis neergezet waarop we nog steeds voortborduren”.

Voor dit jaar heeft dit theater nog niks gepland. De onzekerheid is te groot. Wel hebben ze allerlei lijntjes open staan met bands, want op het moment dat alles weer mag, kunnen ze snel schakelen en handelen. “Wanneer we weer wat gaan plannen, moeten we eerst een vergunningen aanvragen bij de gemeente. We moeten drie maanden van te voren ons plan bij de gemeente indienen”, aldus Harmsen.

Er zijn nog genoeg plannen voor dit theater. Ze willen graag dat de Dire Straits Experience komt optreden. Vorig jaar zouden ze komen, maar dit is gecanceld. “Floor Jansen met haar band Nightwish lijkt mij gaaf, maar dat is vast een utopie, die krijgen we toch niet. Of Bryan Adams, die mag ook langskomen.” Dit theater probeert de entreekaartjes zo goedkoop mogelijk te houden, om zo iedereen de gelegenheid te geven om te komen. Het theater is er voor de mensen uit Lochem en omgeving.

Lees verder onder de foto...

 | Harm Seubring / LGLD

De geschiedenis

Vanaf 1900 werden er zandafgravingen gepleegd op de flanken van de Paasberg. Op een gegeven moment werd het afgraven verboden. Toen is dit de plek geworden waar de mensen zondags met hun kinderen naar toe gingen, omdat de kinderen daar in het zand konden spelen. Ook het Lochemse paasvuur werd hier gehouden. “Rond 1935 kwam er een vereniging met het idee om hier een natuurtheater te maken en zo is het allemaal in gang gezet”, vertelt de voorzitter.

Het theater is gebouwd in de jaren 30, in de crisisjaren. In deze tijd was er werkverschaffing. Mensen die niet werkten, werden door de gemeente verplicht om te helpen met het bouwen van dit openluchttheater. “In 1938 heeft burgemeester van Luttervelt het theater geopend en kreeg het de naam: ‘Openluchttheater de Zandkuil’ en zo heet dit theater nog steeds”, aldus Harmsen.

Dit openluchttheater is een natuurtheater en zit op een plek midden in de bossen. Om dit theater heen ligt een landschappelijk gebied van ruim een hectare groot met veel hoogteverschillen. “De akoestiek in dit theater is geweldig, want we zorgen altijd dat het geluid richting de heuvel gaat en zo blijft het geluid in de kuil hangen”.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.