Zutphense Noah van Weers helpt jongeren die in de put zitten

Zutphense Noah van Weers helpt jongeren die in de put zitten

  •  Luisterlijn voor jongeren
  •  6 maart 2021
  •  

Jongeren hebben het zwaar in deze tijd. Ze zitten in de put, zijn somber en raken soms in een depressie. Ze kunnen niet of weinig naar school en sporten is beperkt. Vaak weten ze niet waar ze terecht kunnen voor een luisteren oor. Jongeren uit Zutphen kunnen terecht bij Wahallab.

Wahallab, het creactieve taalontwikkeling plek voor tieners in Zutphen, is in 2019 een luisterlijn gestart. Onder de noemer Walhellep worden de tieners, waarmee het niet zo gaat zoals ze zouden willen, wordt door leeftijdsgenoten een luisterend oor geboden. Vooral in tijden van Corona lijkt dit project een schot in de roos.

Ron Selles in gesprek met Noah van Weers. Lees verder onder de podcast...

In 2019 is Noah van Weers, initiatiefnemer van Walhellep, als leerling bij Wahallab terecht gekomen. Ze kwam met een spontaan idee om een jongeren ontmoetingsplek in Zutphen te creëren.  "Wahallab is een kleurrijke en open plek en ik dacht kunnen we niet na schooltijd vanaf een uurtje of 16.00 uur tot de avond een ontmoetingsplek creëren", vertelt van Wees. Deze ontmoetingsplek is gerealiseerd door- en voor jongeren. Jongeren komen zelf ook met thema’s of onderwerpen waar ze graag over in gesprek willen. Fysiek aanwezig zijn werd helaas verstoord door de pandemie. Alles ging op slot en ze mochten geen grote groepen meer ontvangen.

Toch wilde van Weers bereikbaar blijven voor deze jongeren en zo ontstond de luister- en chatlijn. “Ik heb erg veel hulp gekregen van mijn team, dat ik bij elkaar verzameld heb, om dit op te zetten", zegt ze. Ook het bestuur van Wahallab is hier bij betrokken. Gezamenlijk hebben ze alle paden bewandeld om dit te realiseren. Landelijk zijn er veel regels, haken en ogen waar ze zich aan moeten houden. Gemeente Zutphen is erg enthousiast over dit initiatief en steunt ze van alle kanten

Jongerenavond

In overleg met gemeente mogen ze nu twee keer in de week een jongerenavond organiseren. Bellen is fijn maar het fysiek samenkomen is wel heel erg belangrijk. Jongeren kunnen zich aanmelden via de website en uiteraard worden alle Corona-regels gehandhaafd. Op deze avonden gaan jongeren samen spelletjes doen, film kijken, muziek maken, in gesprek of een kamvuurtje maken op de binnenplaats.

De Zutphenaar volgt de College voor Social Agogisch werk en heeft vanuit dit optiek meer begrip voor jongeren. “Ik heb mij altijd een erg betrokkenheid gevoeld bij leeftijdgenootjes en daar wil ik me voor inzetten. Ik ben niet altijd de leukste geweest vroeger en heb ik in de put gezeten. Dus ik kan me inleven in deze jongeren en snap ik hoe ze zich gevoelsmatig voelen”. Als jongeren zich niet goed voelen en depressieve gevoelens ervaren moet dit bespreekbaar gemaakt worden. Vooral in deze periode zijn de jongeren het zat om tuis te zitten. Hun structuur is weggevallen, ze mogen niet meer met elkaar afspreken. Jongeren hebben geen motivatie meer en stoppen met studie. Vooral de eenzaamheid komt vaak om de hoek kijken. Dit is een kwalijke zaak en van Weers hoopt dat er snel verbetering in komt.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.