Collecte aan de deur gaat digitaal: 'je mist het contact wel'

Collecte aan de deur gaat digitaal: 'je mist het contact wel'

In de tijd van de coronacrisis is alles anders. Ouderwets langs de deuren gaan om geld op te halen voor een goed doel zit er nu niet in. De collecteweek van de Hersenstichting gaat begin volgende maand daarom digitaal.

De collectanten hoeven dit jaar geen tientallen deurbellen in te drukken, en dat zorgt voor gemis. "Ik ga het huis-aan-huis collecteren wel missen", vertelt Ria Plant uit Brummen. Normaal gesproken is ze druk in de weer, want ze coördineert de Hersenstichting-collecte in Brummen en Eerbeek.

Gezellige praatjes

Aanbellen, kijken of er open wordt gedaan en dan beleefd vragen om een donatie. Het ritueel herhaalt zich gewoonlijk veel, als ze tijdens de collecte van deur naar deur gaat. Vaak maakt ze dan ook een praatje. "Ik ga het contact met de mensen wel missen. De reacties en de gezellige praatjes die je hebt."

De Hersenstichting zamelt geld in om onderzoek te doen naar hersenaandoeningen. Eén op de vier mensen in Nederland heeft er inmiddels al mee te maken. Dit jaar wordt er voor de vijfentwintigste keer gecollecteerd. Online kan je altijd je donatie geven. Je kan zelfs een 'digitale collectebus' aanmaken. "Ik ben ondertussen zestig jaar. Vanwege corona kon ik geen feestje geven", vertelt Ria. Daarom heb ik een bus aangemaakt en de link rondgestuurd. Op die manier heb ik veel geld opgehaald."

Een hersenaandoening doet veel met je leven, vertelt Danny in deze video...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.