Duizenden Brummenaren hebben nog geen keuze gemaakt in het donorregister

Duizenden Brummenaren hebben nog geen keuze gemaakt in het donorregister

Ruim achtduizend mensen uit de gemeente Brummen hebben nog geen keuze ingevuld in het donorregister. Slechts iets meer dan de helft van de inwoners heeft de keuze wel ingevuld. De groep die het nog niet heeft gedaan, krijgt een brief met de vraag dit alsnog te doen.

Nederland heeft sinds 1 juli vorig jaar een nieuwe donorwet waarin iedereen vanaf 18 jaar automatisch in het donorregister komt te staan. Maak je zelf geen keuze dan is jouw keuze direct 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Al jouw organen en weefsels mogen na je overlijden afgestaan worden naar een zieke patiënt.

Eigen keuze

Echter heb je zelf de zeggenschap over je lichaam, maar als je door de omstandigheden geen beslissing kan maken wordt het donorregister geraadpleegd. De registratie kan je altijd wijzigen, zo vaak als je van gedachten veranderd.

Tot 1 januari 2021 hebben zo’n 54,8 procent van de Brummenaren (vanaf) 18 jaar zijn keuze ingevuld over orgaan- en weefseldonatie. 52,1 procent daarvan geeft uiteindelijk toestemming voor de donatie na overlijden. 36,6 procent heeft besloten niets te doneren en 11,3 procent laat de keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Geen makkelijk onderwerp

Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten. Toch is het belangrijk om bewust te zijn van haar of zijn keuze en dat dit ingevuld is in het donorregister. Tot nu toe hebben negen miljoen volwassen in Nederland een keuze vastgelegd.

Mensen die nog geen keuze hebben ingevuld worden hieraan blijven herinnerd via een brief. Bij de Brummenaren valt de brief in de week van 27 januari en 3 februari op de mat. Als deze brief na zes weken van ontvangst niet is ingevuld, ontvang je een tweede brief. Als je daarna nog geen keuze registreert, wordt er automatisch 'geen bezwaar' geregistreerd.

Zo gaat orgaandonatie in zijn werk...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.