Eén op de vier inwoners in de regio is donor

Eén op de vier inwoners in de regio is donor

Het aantal personen dat zich heeft laten registreten in het donorregister is opnieuw gestegen. In totaal staan 6,3 miljoen mensen geregistreerd, terwijl dat er in 2014 nog maar 5,8 miljoen waren.

Gemiddeld is 1 op de 4 inwoners geregistreerd donor. Ruim 1 op de 10 staat geregistreerd met de vermelding dat ze geen donor willen zijn. In de regio staan gemiddeld 4 op de 10 inwoners geregistreerd.

In Lochem ligt het aantal donoren het hoogst met 29%, Brummen heeft met 25% relatief het minst aantal donoren. Opvallend is dat in Zutphen maar liefst 15% bewust ervoor kiest om geen donor te zijn.

Lees verder onder de tabel...

Gemeente Nee (geregistreerd) Ja (geregistreerd)
Bronckhorst 12% 27%
Brummen 13% 25%
Lochem 12% 29%
Zutphen 15% 27%

'Geen bezwaar'

Er blijven nog zo'n 8,7 miljoen mensen (van 12 jaar en ouder) over die niet geregistreerd staan. In de zomer van 2020 wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Vanaf dan wordt iedereen boven de 18 geregistreerd met de vermelding 'geen bezwaar'. Een andere keuze maken blijft natuurlijk mogelijk.

Tot die tijd blijft de regel dat als je je keuze niet vastlegd, de nabestaanden na het overlijden de keuze krijgen om je organen te doneren.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.