Nieuwe coronabesmettingen in de regio, maar nog geen harde stijging
De bewegwijzering is al geplaatst.

Nieuwe coronabesmettingen in de regio, maar nog geen harde stijging

Het jaar is net fris begonnen en landelijk neemt het aantal coronabesmettingen flink toe. In de regio lijkt het echter nog relatief mee te vallen. De gemeente Zutphen kreeg er deze week 54 besmettingen bij en zit vrijdag op een totaal aantal van 1614 besmettingen. 24 inwoners van de gemeente Brummen werden afgelopen week positief getest, waarbij de gemeente nu een totaal aantal van 763 besmettingen heeft.

Vlak na de jaarwisseling ging het in Zutphen even hard met enkele tientallen positief geteste personen per dag, maar vervolgens nam de toename flink af tot nog geen tien op een dag. In de gemeente Brummen is geen eenduidige lijn te zien in de aantallen. Het eerder genoemde totale aantal is cumulatief, wat inhoudt dat alles van de afgelopen maanden bij elkaar is opgeteld. Veel van deze besmette personen zijn zeer waarschijnlijk al weer beter en niet meer besmettelijk.

Vaccin eerst voor de zorg

Het vaccineren is deze week begonnen voor de eerst groepen in Nederland. De vraag naar het vaccin wordt steeds groter en als alles volgens plan gaat, is Nederland voor 1 oktober gevaccineerd. In de vaccinatiestrategie kun je zien wanneer je gevaccineerd kunt worden. Echter is er al vertraging. Donderdag werd duidelijk dat zeker een miljoen vaccins later komen dan gepland.

Tussen 6 januari en 1 mei zijn de zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen eerst aan de beurt, tegelijk met de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Deze groep krijgt het vaccin BioMTech/Pfizer, Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi toegediend. Donderdag kregen de eerste zorgmedewerkers in het Zutphense ziekenhuis het vaccin

Even geduld

De mensen tussen de achttien en zestig jaar moeten voorlopig even wachten op het vaccin. Het vaccineren van deze groep gebeurt volgens het plan tussen april, mei en oktober. Het vaccin Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi behoort tot deze doelgroep. Na het vaccineren ben je niet direct immuun voor het coronavirus. Het RIVM vertelt dat 90 procent na afloop helemaal beschermd is. Naar schatting 10 procent van de ingeënte mensen kan dus na de vaccinatie nog steeds corona krijgen.

Voor het vaccineren zijn er een aantal centrale locaties beschikbaar. Voor de zorgmedewerkers vindt het vaccineren plaats in het ziekenhuis of in de instelling waar ze werken. Bij thuiswonenden ouder dan 75 jaar en niet mobiele thuiswonenden van 60 tot 75 jaar vindt het vaccineren thuis plaats of bij de huisarts. Andere doelgroepen kunnen het vaccin via de huisarts of GGD toegediend krijgen.

We vroegen op straat hoe groot de bereidheid is om het vaccin te nemen...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.