Zutphense politiek wil rioolbelasting voor huurders afschaffen

Zutphense politiek wil rioolbelasting voor huurders afschaffen

Als het aan de SP, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Kieslokaal ligt hoeven huurders geen rioolbelasting meer te betalen. Dat is op dit moment wel het geval, tot groot ongenoegen van de partijen.

De partijen gaan maandagavond een voorstel indienen, tijdens de gemeenteraadsvergadering, om deze belasting voor huurders af te schaffen. De verhuurders zouden deze belasting voor hun rekening moeten nemen.

Als het voorstel wordt aangenomen, dan daalt de rioolbelasting voor huurders naar nul euro. Voor woningeigenaren blijft de rioolbelasting gelijk. Voor verhuurders gaat de belasting omhoog. "De woonlasten voor huurders zijn de afgelopen jaren enorm gestegen", stelt SP-fractievoorzitter Nils Müller. "Dit is wat de gemeente kan doen om de woonlasten van huurders te verlagen. Tegelijkertijd hebben verhuurders de afgelopen jaren veel geld verdient. Het is redelijk ook van hen een bijdrage te vragen."

Meer kosten voor verhuurders

Er bestaan twee soorten rioolbelasting: een deel van de belasting is voor de gebruikers van een woning of een pand. Een ander deel van de belasting is voor de eigenaren van de woning of het pand. Een huurder is alleen ‘gebruiker’. Iemand met een koopwoning is zowel gebruiker als eigenaar. Iemand die alleen een woning verhuurt, is alleen eigenaar. De Gemeente Zutphen brengt de rioolbelasting voor gebruikers terug naar nul euro en verhoogt de rioolbelasting voor eigenaren evenredig. Het gevolg is dat huurders geen rioolbelasting meer betalen, woningeigenaren geen verschil merken en verhuurders meer belasting gaan betalen.

Verhuurders zullen daar niet blij mee zijn. Toch is het volgens SP fractievoorzitter Nils Müller niet meer dan redelijk om ook aan hun een bijdrage te vragen. "Zutphen staat voor een grote bezuinigingsoperatie. Van alle inwoners van Zutphen wordt op de één of andere manier een bijdrage gevraagd. Het is niet meer dan redelijk dat we ook van verhuurder in Zutphen een bijdrage vragen. Zij hebben de afgelopen jaren genoeg winst gemaakt om dat te kunnen betalen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.