Fransmannen krijgen 24 maanden cel voor bevrijdingspoging PI Zutphen
- 'Slijptol in rechtsstaat'
- 9 november 2020
- Jelle Seubring
ZUTPHEN - De vier Fransmannen die in januari probeerden topcrimineel Omar L. te bevrijden uit de Petentiaire Inrichting (PI) in Zutphen, moeten 24 maanden de cel in met aftrek van het voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Zutphen maandag bepaald. De officier van justitie eistte 4,5 jaar cel, de rechtbank gaf ze een lagere straf.
Lees verder onder de video...
Mislukte poging
Dat de uitspraak van de rechtbank lager valt dan de eis van de officier van justitie, komt door meerdere factoren. "Dat komt omdat de ontsnappingspoging niet is gelukt. Als deze wel was gelukt had er een gevangenisstraf opgelegd kunnen worden van vier jaar. Maar het is bij een poging gebleven, de man is niet ontsnapt, daarom is de straf lager", legt persrechter Suzanne Kropman uit.
Gewapend met een slijptol en betonscharen kwam het viertal op zondagochtend 19 januari bij de Zutphense gevangenis. Hun doel: topcrimineel van de Mocromaffia Omar L. uit de gevangenis krijgen. L. is tot levenslang veroordeeld vanwege meerdere moorden en opdrachten daartoe. Via hun advocaten ontkennen de mannen geweten te hebben om wie het ging. Met hun gereedschap probeerden ze door één van de eerste hekken te komen. Met een bus hadden ze de toegangsdeur geblokkeerd. Eén van de verdachten gooide fakkels in de bus om deze in brand te steken.
Forse schade
Door de brandende bestelbus raakte de toegangsdeur flink beschadigd, maar binnenkomen lukte niet. Vervolgens sloegen ze op de vlucht en werden enige tijd later na een achtervolging aangehouden bij Wehl. De totaal aangerichte schade aan de gevangenis bedraagt 170.000 euro, stelt de gevangenis. De Fransmannen hoeven dit bedrag niet aan de gevangenis te betalen, besloot de rechter.
"De vordering is in een heel laat stadium ingediend bij de rechtbank. Op vrijdagmiddag, terwijl de zitting de maandag erop was", vertelt persrechter Kropman. "De rechter heeft daarom, mede vanwege het hoge bedrag, de eis niet ontvankelijk verklaard." De staat kan het bedrag nog wel proberen te verhalen op het viertal via een civielrechtelijke rechtszaak.
Slijptol
Het Openbaar Ministerie tilt zwaar aan de poging die de mannen deden. "Als je de slijptol zet in de toegangsdeur van een penitentiaire inrichting, zet je de slijptol in de rechtsstaat", zei de officier van justitie in een eerdere zitting. De mannen zijn veroordeeld voor een serie aan misdaden. Hulp bij een ontsnappingspoging, brandstichting, vernieling van de hekwerken en heling van de gebruikte vluchtauto's.
Omar L. is nog dezelfde dag per helicopter overgeplaatst naar de extra beveiligde inrichting in Vught. Hijzelf wordt niet vervolgd voor zijn ontsnappingspoging. Ontsnappen uit een gevangenis is in Nederland namelijk niet strafbaar, maar hulp daaraan geven wel. De verdachten kunnen nog in hoger beroep om de uitspraak van de rechter aan te vechten.
De politie gaf kort na de uitbraakpoging toelichting...