GGNet en burgemeester reageren op incident verwarde vrouw in Zutphen
Foto ter illustratie.

GGNet en burgemeester reageren op incident verwarde vrouw in Zutphen

Zorginstelling GGNet en de burgemeester van Zutphen, Annemieke Vermeulen, hebben gereageerd op het incident met een verwarde vrouw dit weekend. De vrouw gooide haar hele huisraad naar buiten, maar de GGZ wil de geen zorg voor haar dragen. 

Politieagent Yilmaz Uluçay uitte zijn kritiek op dit incident. Hij moest namelijk aan de buurtbewoners uitleggen dat de vrouw gewoon thuis bleef. Nadat een buurtbewoner haar aangevallen heeft wilde GGZ haar wel opvangen. Hoe kan zoiets? 

Hetty d' Arnoud, woordvoerder van GGNet, geeft uitleg: "Wanneer de politie wordt ingeschakeld bij een melding over een persoon die overlast veroorzaakt, dan kan de politie de Crisisdienst inschakelen als  zij vermoedt dat de betreffende persoon een psychiatrische stoornis heeft. De Crisisdienst beoordeelt dan deze persoon." Dat is in dit geval ook gebeurd. De beoordeling was dat de vrouw niet mee hoefde. 

Geen opvang voor iedereen

D' Arnoud benadrukt dat zij er dus echt niet zijn om iedereen op te vangen die een beetje raar doet. "Het kan zijn dat er sprake is van een psychiatrische stoornis, maar het gebeurt ook vaak dat er andere problematiek aan de orde is, bijvoorbeeld drugs- of drankmisbruik, relatieproblematiek, dementie en dergelijke", legt ze uit. "In deze gevallen is opname in de GGZ niet de juiste hulp. Bij de ggz worden mensen behandeld, het is niet de plek waar mensen worden vastgehouden of gevangen gezet omdat zij overlast veroorzaken. Als er geen psychiatrische problematiek aan de orde is, zal de Crisisdienst wel een beoordeling doen maar het advies is dan niet perse een opname en wij begrijpen dat dat voor de politie vervelend kan zijn."

"Als er wel sprake is van een psychiatrische stoornis zullen de medewerkers van de Crisisdienst proberen de situatie te stabiliseren. Meestal lukt dit met een goed gesprek en kunnen er afspraken gemaakt worden met de persoon, en mensen in zijn of haar omgeving om te helpen", legt de zegsvrouw uit. Een gedwongen opname is een hele ingrijpende gebeurtenis. Want "kan alleen als iemand voldoet aan de criteria voor een gedwongen opname zoals beschreven in de Wet Verplichte ggz (Vwggz, red). In de eerste plaats moet er dan dus sprake zijn van een psychiatrische stoornis."

"Ik hoop dat de rust in de buurt weer snel terugkeert"
Annemieke Vermeulen (burgemeester Zutphen)

Ze gaat verder: "Ook is eén van de  criteria van de wet is dat er een acuut gevaar moet zijn. En acuut betekent in dit geval echt: hier en nu, en niet gisteren of morgen. Wanneer deze persoon niet aan die criteria voldoet, kan een ggz-instelling deze persoon niet gedwongen opnemen. Als deze persoon ook een vrijwillige opname weigert, kan een ggz-instelling dit niet afdwingen."

Ook de burgemeester van Zutphen, Annemieke Vermeulen, heeft gereageerd op dit incident en de kritiek vanuit de politie. Ze zegt te vertrouwen op de capabelheid van beide organisaties: “Een verward persoon in een woonomgeving is voor alle partijen heel vervelend. Ik vertrouw op de professionaliteit van de politie en de GGZ. Ik wens de mevrouw een spoedig herstel toe en ik hoop dat de rust in de buurt weer snel terugkeert.” 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.