Aan 'Zutphenkunde' geen gebrek op het Eligant Lyceum, 'maar eerder was dat er nog niet'

Aan 'Zutphenkunde' geen gebrek op het Eligant Lyceum, 'maar eerder was dat er nog niet'

Krijgt de jeugd wel genoeg les over de cultuur bij ze om de hoek? Dat werd afgevraagd in de laatste aflevering van TafelPraat. Eerder was dat niet zo, maar ondertussen wel meldt het Eligant Lyceum. 

Reggie Castelijns geeft het vak Mens en Wereld op het Eligant Lyceum in Zutphen. Dit is een combinatievak van Geschiedenis en Aardrijkskunde. Het vak bestaat sinds dit jaar, al sinds enkele jaren wordt er aandacht besteed aan de cultuur en geschiedenis van Zutphen. Zo start de introductieweek al met een aardige dosis 'Zutphenkunde'. "In de eerste week na de zomervakantie hebben we een introductieweek waarin Zutphen een belangrijk thema is. Dit omdat sommige mensen niet vaak in Zutphen komen, of anderen wel maar lang niet alles weten." 

Stadsgids maken

Daarnaast wordt er in het vak zelf voldoende aandacht besteed aan de stad en gemeente. "In de lessen Mens en Wereld hebben we een module over alle steden. Dit is tweedelig: het gaat over aardrijkskunde en over geschiedenis. Zo is Zutphen bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van het ontstaan van de steden in de late middeleeuwen." Daarnaast gaat het over de Hanzesteden. Daar leren de leerlingen op een creatieve manier naar kijken. "In groepjes maken ze een stadsgids voor Zutphen voor toeristen. Ze presenteren deze uiteindelijk op een belangrijke plek in Zutphen zoals een toren. Het is dus geen presentatie vanaf een powerpoint." 

Advertentie

Logischerwijze zijn de lesmodules die de school gebruikt niet zo specifiek gericht op Zutphen. Ze hebben dit zelf ontwikkeld, tot genoegen van de meeste leerlingen. Castelijns: "Ik krijg de indruk dat leerlingen het allemaal interessant vinden, om te weten wat er speelt in hun leefomgeving." Ze werken echter nog niet samen met partijen zoals het Regionaal Archief of de archeologie. Maar dat kan in de toekomst nog wel eens gaan gebeuren. "Ik sprak onlangs een ouder die bij de archeologische dienst. En dan praten we er wel over of we misschien wat voor elkaar kunnen betekenen." 

"We zijn er een tijd geleden, al voor de samenvoeging, mee gestart"
Reggie Castelijns

Tegenwoordig wordt de leerlingen dus genoeg bijgebracht over de stad waarin ze leskrijgen. Maar eerder was dat niet zo. "We zijn er een tijd geleden, al voor de samenvoeging, mee gestart. Ik kom van Het Stedelijk af, en daar houden we die vakkencombinatie sinds ongeveer drie jaar. Dat is toen nieuw bedacht. Daarvoor was het nog niet zo." Waarom niet? "Dat vind ik lastig te zeggen. Toen ik hier kwam werken zijn we het gaan doen. Ik kan me goed voorstellen dat collega's hun lessen al wel een beetje betrokken op Zutphen, maar dat zal per docent verschilt hebben. Nu is het gewoon een methode." 

Samenwerken

En niet alleen bij het vak Mens en Wereld wordt aandacht besteed aan de lokale samenleving. Er zitten nog meer dingen in de pijplijn. "We zijn bezig om in de kunstvakken meer samen te gaan werken met de Hanzehof", legt Castelijns (die zelf geen kunstvak geeft) uit. 

Het fragment uit TafelPraat...

TafelPraat is de rondreizende talkshow van LokaalGelderland. Presentator Jesse Sprikkelman gaat op verschillende plekken in gesprek met de meest uiteenlopende mensen. TafelPraat is de plek voor een goed gesprek, maar ook voor een gezellig gesprek op bijvoorbeeld een evenement.
Bekijk hier fragmenten en uitzendingen van TafelPraat
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.