Voor ieder wat wils

Voor ieder wat wils

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Over het algemeen ben ik erg enthousiast over de gemeente Lochem. Vooral als het gaat om er te wonen, eropuit te gaan om leuke dingen te doen én voor de toeristische sector te mogen werken. Maar nu ben ik er even tussenuit voor een korte vakantie. Met een uitzicht over heuvels tot zover het oog reikt, zit ik deze column te tikken. Het is even wennen, andere kleuren, geuren, enz., maar wat is het fijn om nieuwe energie en inspiratie op te doen. 

Parallellen met het thuisfront zijn er ook. Eigenlijk verschilt een Italiaanse plattelandsgemeente niet zoveel met een Nederlandse. Het is er rustig, relaxed, mensen zijn behulpzaam en trots op hun omgeving en de lekkere lokale producten die het land voortbrengt. Landbouwvoertuigen rijden af en aan, want het is oogsttijd en als je mensen op straat tegenkomt dan kan er altijd een gedag vanaf. 

Even los van het feit dat de Lochemse Berg in de ogen van de mensen hier een molshoop is, is het gras in Lochem een stuk groener. Letterlijk dan, want het verdort waar je bijstaat. Het Italiaanse temperament is op dit moment behoorlijk getemperd. Inmiddels is de uitslag van het EK wel bekend, maar op het moment van schrijven bereikt de oranjekoorts een hoogtepunt. Voetbal is niet echt mijn ding, maar op dagen als deze is het toch wel leuk om ergens samen met anderen op een pleintje of zo te gaan kijken.

Samen op een groot scherm kijken naar een film kan ook deze zomer op de Kleine Markt in Lochem. Het is een van de vele activiteiten die in de gemeente georganiseerd worden. Je leest erover in deze krant. Net als het artikel dat gaat over waarom toeristen naar Lochem komen. Een aantal weken geleden kregen Marlies Olders van de VVV en ik beiden deze vraag per mail. Zelf was ik nogal getriggerd door de suggestieve onderliggende vraag of het klopte dat het vooral ouderen zijn die onze gemeente bezoeken. 

Nu ben ik misschien niet 100% objectief en komt er hier en daar wat beroepsdeformatie om de hoek kijken. Toch ben ik ervan overtuigd – en de inhoud van deze krant bevestigt het – dat er voor iedereen wel wat leuks te doen is in onze gemeente. De 60+-er die hier naar de Achterhoek trekt om lange wandelingen en fietstochten te maken heeft misschien nog steeds wel de overhand, maar dat neemt niet weg dat er volop activiteiten zijn of georganiseerd worden voor verschillende doelgroepen.

Mijn advies… neem de krant op je gemak door en ik weet zeker dat, ook als je uit de omgeving komt, er tips in staan waarvan je niet wist dat ze bestonden. Voor snel, vluchtig, groots vermaak moet je misschien niet in de gemeente Lochem zijn. Als het gaat om eenvoudige, persoonlijke, culturele, actieve activiteiten georganiseerd door, met en voor locals en iedereen die ervan houdt, dan ben je op de juiste plek. En nu ik dit zo op het scherm zie staan ben ik bijna blij dat ik binnenkort weer naar huis mag om een paar van die events te bezoeken.

Een fijne zonnige zomer! 

Laura van der LindeRegiocoördinator Toerisme en Recreatie Gemeente LochemAchterhoek Toerisme

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.