Politie heeft handenvol aan cold case-zaken
Onlangs zocht de politie weer naar Duncan Zwakke.

Politie heeft handenvol aan cold case-zaken

Wanneer je een naaste verliest haal je veel steun uit een eervolle uitvaart. Maar wat als je geen uitvaart kan organiseren? Omdat je geliefde nergens te vinden is? In onze streek zijn vele cold case-zaken. Bij allemaal staat één vraag centraal: hoe kunnen ze opgelost worden? 

Een cold case is een niet opgelost ernstig misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van ten minste twaalf jaar. Vaak gaat het om zaken waarin mensen om het leven zijn gebracht. Het belang van het cold case-team van de Nederlandse politie kwam midden maart weer onder de aandacht. Toen werd het onderzoek naar de dood van Duncan Zwakke uit Warnsveld heropend. Op dinsdag 17 oktober 1989 werd de 31-jarige Duncan Zwakke uit Warnsveld voor het laatst gezien in het centrum van Zutphen. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van hem.

Zoeken in kelder

De politie heeft lang naar Zwakke gezocht en deze cold case-zaak meermaals heropend. Ze deden onderzoek in de kelder van Kringloop Mazzel op de Nieuwstad in Zutphen. Al sinds de vermissing wordt gedacht dat hij in dat pand om het leven is gebracht. Dat is toentertijd ook in verklaringen aan de politie opgenomen. Door nieuwe middelen en technieken besloten ze opnieuw  onderzoek te doen. Ze waren vooral op zoek naar bloed. Want ook bijna 40 jaar na dato is dat nog te vinden. Het is zelfs een stuk makkelijker dan toen om het te onderzoeken.  

Iets verderop in de Achterhoek is ook een onopgeloste zaak, dit keer is het helemaal zeker dat het een moord betreft. Op zaterdag 2 juli 1994 rond 6.00 uur wordt Cafer Güngör (53) wakker van de bel. Zijn vrouw en vier kinderen liggen nog te slapen. Cafer opent beneden de voordeur. Na een korte woordenwisseling horen buurtbewoners schoten. 

Doodgeschoten in deuropening

Ze zien twee mannen wegrennen. Zijn vrouw vindt Cafer liggend in de gang, hevig bloedend. Als de ambulance komt, is haar man al overleden. Cafer werkte tot kort voor zijn dood als slager in een Turkse winkel. Twee mannen werden aangehouden. Omdat er te weinig bewijs was dat zij verantwoordelijk waren voor de dood van Cafer Güngör, werden ze weer vrijgelaten. Waarom moest Cafer dood en wie heeft de schoten gelost? 

In Terborg werd in 2000 een nare moord gepleegd. Tonny ter Horst was op 9 oktober dat jaar op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Hij was op bezoek bij zijn broer en zus die woonden aan de Industrieweg in Terborg. Na een gezellige avond besloot Tonny nog even langs te gaan bij de buurman die een coffeeshop runde in zijn woning. En toen ging het mis. Want precies op het moment dat Tonny naar de coffeeshop liep, rond 22.00 uur ’s avonds, werd de coffeeshophouder overvallen door twee mannen. De overval mislukte en de overvallers gingen ervandoor. Tijdens hun vlucht kwamen ze Tonny tegen. Ze schoten hem neer. Tonny overleed ter plekke. 

Nieuwe informatie

Ondanks uitgebreid onderzoek is de zaak nooit opgelost. In 2014 werd de zaak officieel een cold case en in 2020 werd de zaak op de cold case kalender geplaatst. Met succes, want er kwam nieuwe informatie binnen. Dat was voor het coldcaseteam aanleiding om de zaak te heropenen. De politie heeft "aanleiding om te denken dat er mensen zijn die meer weten over deze zaak, wat er precies is gebeurd en vooral wie er bij betrokken waren. Die mensen willen we natuurlijk spreken, want zij kunnen bijdragen aan de oplossing van deze zaak."

Cold cases gaan vaak om moorden. Of zaken die mogelijk een moord betreffen. Op vrijdag 13 maart 1992 rond 23.40 uur komt een onbekende man onder de trein op het spoor tussen Didam en Wehl. Hij overlijdt. Wat is dit een ongeluk? Zelfdoding? Of een moord? Tot op de dag van vandaag zijn er nog veel vragen rondom de dood van deze man. De man was tussen de 40 en 60 jaar oud. Hij had een blanke huidskleur, fors postuur en donkerblond achterover gekamd haar met inhammen.

Nabestaanden onbekend

Hij droeg een zwart-grijs-groene geruite trui, een zwart-witte geblokte blouse van het merk McGregor, een zwarte spijkerbroek van het merk Wrangler en wit-blauwe sportschoenen van het merk Cheetah. De labels waren uit zijn kleding geknipt. Hij had verder niets bij zich en droeg geen sierraden. De man is begraven op het kerkhof van Didam zonder dat zijn nabestaanden het wisten.

Heb je informatie over één van deze zaken? Informatie doorgeven kan op de volgende manieren:

  • Bel de opsporingstiplijn op 0800 – 6070 (gratis)
  • Bel vertrouwelijk met Team Nationale Inlichtingen (TNI) op 088-661 7734 (lokaal tarief).
  • Vul het tipformulier in via politie.nl/coldcase
  • Blijf je liever anoniem? Bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800 - 7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.