Jaarverslag 2017

  • 28 december 2017 - 15:21

Hoe begin je een nieuwswebsite, en zorg je dat hij niet meer weg te denken is? Dat is de uitdaging waar wij voor stonden. We hebben als doel een nieuwswebsite zijn die goede lokale journalistiek biedt. Gratis en voor niets, want voor lokaal nieuws hoor je niet te betalen. Een medium zonder geschiedenis, maar met een heldere toekomst. Geen Donald Trump of #MeToo, maar het nieuws wat bij jouw om de hoek speelt. Een lokale omroep zonder subsidie, of een krant zonder papier. Je mag het noemen hoe je wil, want het is van jou. 

LokaalGelderland is opgezet in maart 2016. Dat betekent dat 2017 het eerste jaar is wat we vol gemaakt hebben. Daarom mogen we erg trots zijn op het resultaat dat we geboekt hebben. Om te beginnen de cijfers. We hebben dit jaar 3369 berichten gepubliceerd. Op het moment van schrijven is onze website sinds 1 januari 2017 8.200.356 keer bezocht. Ook kunnen we in de cijfers zien dat het bezoeken van LokaalGelderland in het dagelijkse ritme van de lezers zit. In de ochtend en na het avondeten pieken we elke dag weer. In diezelfde statistieken is te zien dat bezoekers vaak terug keren. En dat hun eerste bezoek aan LokaalGelderland.nl zeker niet de laatste is. 

Lees verder onder de foto...

Wat denkt de burger op straat? Was een belangrijke vraag.
© LGLD

Dit jaar is er een hoop gebeurd in Zutphen. En we wisten met veel nieuwsgebeurtenissen de eerste te zijn die hier iets over publiceerde. Omdat wij als doel hebben om snel te zijn is dit ook erg belangrijk voor ons. Verder wisten wij de aanvoerder te zijn van grote nieuwsverhalen, en deden stonden we achter het lint bij grote incidenten. Dit jaar is gebleken dat het ‘niet alleen publiceren van tekst’ een belangrijk punt is waarop we gewaardeerd worden. We proberen bij gebeurtenissen met bewegend beeld te komen, audio en ook live doormiddel van een livestream of liveblog. Vooral het audiovisuele wordt gewaardeerd in de regio Zutphen, omdat hier geen lokale omroep is die beeld biedt. 

2017 was voor LokaalGelderland een bijzonder jaar. Steeds meer weten we onze indentiteit vast te zetten, en leren steeds meer mensen ons kennen. Hopelijk beloofd 2018 een goed jaar voor ons te worden. Het jaar van de verkiezingen, en de dossiers die geen jaarwisseling kennen. Vooral dat eerste wordt voor ons een ding waar we ons op gaan richten. Het de kiezer makkelijk maken om een politieke partij te kiezen. Mochten jullie mooie ideeën hebben voor de verkiezingen horen wij dit graag! De brainstorm-lijst is niet meer blanco, maar heeft zeker nog genoeg plek. 

Lees verder onder de foto...

Kritische vragen richting politici bleven niet uit.
© LGLD

LokaalGelderland moet de stempel commercieel krijgen. Maar omdat we werken met vrijwilligers en liefhebbers van de lokale journalistiek worden er geen grote uitgaves gedaan. We hoeven geen papier uit te brengen, en ook geen groot pand te huren. Echter worden er natuurlijk kosten gemaakt. Dat wisten we dit jaar allemaal terug te verdienen via de inkomsten van adverteerders. Steeds meer ondernemers weten dat online adverteren de toekomst is, en weten daarom steeds makkelijker de weg naar ons te vinden. Echter, is dit een belangrijk punt om volgend jaar hard aan te werken. 

Het mooie aan internet is dat er geëxperimenteerd kan worden. Willen mensen alles live zien? Of liever in een goed uitgebreide uitwerking achteraf? Wordt een podcast goed beluisterd? En wil men een vast gezicht voor de camera? We bieden vrij veel. Zo schrijven onze columnisten wekelijks hun meningen richting de lezers. De eerste podcast ooit is dit jaar gemaakt, en buiten nieuws wordt er entertainment geboden. Wanneer een cameraploeg van LokaalGelderland door de winkelstraat loopt wordt daar goed op gereageerd. 2018 wordt nog digitaler dan ooit. En aan ons om daar goed mee om te gaan. 

Jij, als bezoeker van LokaalGelderland.nl, mag dit jaarverslag lezen. Omdat jij onze baas bent, en bepaalt wat wij wel en niet doen. 

De hoofdredactie,
Jelle Seubring
Jesse Sprikkelman

En ook op evenementen waren we te vinden.
© LGLD

 


Terug naar Over LokaalGelderland
ADVERTENTIE

Op deze publicatie rust copyright.