Alles voor de likes of bij de kern blijven?

Alles voor de likes of bij de kern blijven?

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Allereerst, ik pleit schuldig! Mijn telefoon ligt lekker en veel in de hand. Even snel een foto maken, even wat opzoeken, een mailtje beantwoorden of domweg scrollen en suffe video’s kijken. Dat laatste puur ter vermaak en zonde van de tijd, want je wint er niks mee en wordt er niet wijzer van ook. Privé post ik zelf mondjesmaat berichten op sociale media, voor het werk des te meer. Om mensen te informeren over wat er zoal te doen is in onze gemeente, maar ik gebruik de socials ook deels om mezelf te informeren. 

Zo zag ik laatst in de Lochem groep op Facebook een vraag over wat leuk is om te doen met een jongere in Lochem. Van een aantal antwoorden sloeg ik stijl achterover. Met name van de suggesties om te gaan winkelen in CentrO Oberhausen of andere activiteiten in Duitsland. Hartstikke leuke uitjes natuurlijk, maar je gaat toch niet een weekje naar Lochem om vervolgens naar Oberhausen te gaan? Kun je net zo goed een dagje naar Amsterdam of Utrecht gaan dat bijna net zo ver weg is, lijkt mij. Maar is er dan echt niks te doen voor de jeugd in onze omgeving?

Als je uitgaat van wat er gepost wordt op de socials, waar zelfs de jongsten gretig gebruik van maken, beschikt de gemeente Lochem misschien niet over de meest ‘Insta- of Tik Tok-waardige’ activiteiten. De wens om een overdekte locatie binnen de gemeentegrenzen te hebben, waar de jongere bezoeker (en daarmee ook gelijk de oudere) een leuke, leerzame, interactieve beleving kan hebben, was of is er wel. Plannen en ideeën ook, maar de realiteit is dat het tegenwoordig erg lastig is om iets te ontwikkelen dat naar ieders zin is. 

Het veelvuldige gebruik van social media, videogames en alles waar een schermpje bij komt kijken zorgt ervoor, tenminste dat zeggen de experts, dat kinderen en ook volwassenen het contact met de omgeving en de natuur verliezen. Dat gaat ten koste van zelfontplooiing, motoriek en de weerbaarheid, het draagt in ieder geval niet bij aan ons welzijn. Laten wij in onze omgeving nu alle ingrediënten hebben die ertoe bijdragen om weer contact met elkaar, de natuur en dieren te maken. En dat past ook uitstekend in een tijdgeest waarin bewustwording, duurzaamheid en zuinig zijn op wat we hebben centraal staat. Zouden we er niet veel meer op uit moeten gaan in de natuur en verbinding moeten zoeken met de omgeving?

In deze uitgave van Lokaal Lochem vind je leuke uitjes om met kinderen te ondernemen en nog veel meer. De komende tijd is er van alles te doen in en om Lochem. In Eefde organiseren vijf boerinnen een leuke fietstocht waarbij je een bezoek brengt aan boerderijen. Op de erven zijn allerlei bijzondere activiteiten. Zaterdag 14 september is het Open Monumentendag. Sterrenwacht Phoenix is elke zaterdagavond geopend om wat over het heelal te leren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kinderboerderij, watersporten op de Berkel, zwemmen, wandelen met een ezel, de Woeste Willem tocht, kinderwandeltochten, de pumptrackbaan in Laren enz. 

Wat mist er dan? Zelf zou ik wel heel graag een (deels overdekte) ontdekspeeltuin voor jong en oud in de gemeente Lochem willen. Een die alle zintuigen op scherp zet. Want wat is er nou leuker om als kind te kunnen experimenteren en vies te mogen worden. Ik gun ieder kind een Pippi Langkous experience. Zo van: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Dus schermpjes eruit, beleving erin. 

Wat zou jij willen?

Laura van der Linde[email protected]

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.