Waarom ondernemen topsport is

Waarom ondernemen topsport is

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het klinkt allemaal erg romantisch: een eigen onderneming hebben. Niemand bepaalt je rooster, niemand vertelt je wat je moet doen en je kan gaan en staan waar je wil. Maar is dat ook echt zo? 

Veel mensen hebben niet door hoeveel werk ondernemers in hun zaak steken. Vrienden van mij runnen een bakkerij in de binnenstad van Zutphen. En ze werken kneiterhard. Zes a zeven dagen in de week en dan langer dan 8 uurtjes. Daar heb ik veel respect voor. Ik zou het niet kunnen. 

Vooral de onzekerheid zou ik niet trekken. In deze tijden van personeelstekort weten ze nooit of ze de roosters rond krijgen. Bovendien hebben winkeliers ook hoge maandlasten. Veel inkomsten gaan naar huur, inkoop en dergelijke.  Je weet nooit honderd procent zeker hoeveel je overhoudt aan het einde van de maand. 

Het bakkerspaar is momenteel op vakantie. Voor het eerst in zes jaar. Zes jaar lang hebben ze continu doorgewerkt. Nooit eens een weekje vrij. Hun winkel moet altijd doordraaien. Want wanneer ze te vaak dicht zijn, haalt de klant z'n halfje volkoren ergens anders. 

Zelf ben ik ook ondernemer. Maar dan op veel kleinere schaal. Ik run een mediabedrijf, zonder personeel. Mijn radiostudio bevindt zich in mijn huis. Weinig vaste lasten dus. Maar uiteraard moet ik er wel voor zorgen dat ik elke maand genoeg geld verdien. Dat kan me soms al wat lichte stress geven. En dat zorgt ervoor dat mijn respect voor de grotere ondernemers steeds meer wordt.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.