Verhalen om te vertellen

Verhalen om te vertellen

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Best lastig om elke keer weer een onderwerp te verzinnen om een column mee te vullen. Maar…. toeval bestaat niet, toch? Op het moment dat het mailtje met de nieuwe deadline en het onderwerp de mailbox binnenkomt, was ik net wat achtergrondinformatie aan het zoeken over Lochem en de koolhazen. Laat nou het hoofdthema van deze LokaalLochem Pasen zijn. Pasen, op zoek naar een verhaal over (Kool)hazen. De link was snel gelegd. Het moest gaan over verhalen.

Dat Lochemers ook wel Koolhazen genoemd worden was mij welbekend, maar het verhaal erachter eigenlijk niet echt. Dat van de Hooiplukkers wel. Na wat googelen snap ik waarom de voorkeur van Lochemers naar het Hooiplukkers-verhaal gaat. Dat is toch echt wel een tikkeltje stoerder. Al is het Koolhazen verhaal wel bijzonder grappig. Als je wilt weten hoe het precies ook alweer zat? Kijk dan even op mijngelderland.nl bij de ‘Wagen vol verhalen’. Niemand die de verhalen zo smeuïg kan vertellen als Gery Groot Zwaaftink. 

Waar ik eigenlijk naar toe wilde is dat verhalen de basis van de identiteit van een omgeving vormen. Het zijn allemaal kleine stukjes informatie die de basis vormen van hoe anderen naar onze omgeving kijken. Wat mij elke keer weer opvalt is dat er ontzettend veel verschillende verhalen te vertellen zijn. Bijna iedereen die ik spreek, zie of hoor, heeft wel wat te vertellen dat de moeite waard is. Vaak vanuit een passie voor sport, kunst, historie, eten, drinken, werk of hobby en dan kunnen ze het ook nog vertellen met een overtuigingskracht, waar je u tegen zegt. 

Storytelling is hot, superhot, je wordt er nog net niet mee doodgegooid. Maar welke verhalen zijn interessant voor de doelgroepen die we willen inspireren om onze gemeente te bezoeken? Als je het aan de gepassioneerde vertellers hierboven vraagt is alles interessant. Jammer genoeg hebben we niet de tijd en de middelen om volop recht te doen aan alle verhalen die er leven. En moeten we keuzes maken en er een bepaalde gelaagdheid in aanbrengen. 

Het verhaal van de omgeving hebben we proberen te vangen in de video over Landelyk Lochem die je op de homepage van de VVV kunt zien. Uiteraard gaan we deze video dit voorjaar weer uitgebreid onder de aandacht brengen. Mensen alvast een beetje opwarmen door tipjes van verhalen op te lichten is meer regel dan uitzondering in de communicatie over onze omgeving. Of het nu gaat om de streekgeschiedenis, een sage of legende, een historisch pand, museum of eten en drinken… verhalen zijn er meer dan genoeg.  

Echt leven gaan de verhalen als ze door bewoners zelf verteld worden. En wie kan dat nu beter dan de stads- of IVN-gids die je mee op pad neemt, de herder, de boer, mosterdmaker of wie dan ook. Pas geleden keek ik naar ‘Klaas op Klompen’, de uitzending over het Braakhekke Bultenpad. Volop aandacht werd er besteed aan het verhaal van de Piperomp. Het antwoord op de vraag of de verteller het verhaal zelf geloofde, kwam een schoorvoetend nee. 

Verhalen of ze nu waar zijn of gebaseerd zijn op een oude legende boeien mensen. Ze maken nieuwsgierig. Sommige verhalen poppen steeds weer op, zoals het verhaal van de Witte Wieven. Een tijdje geleden verscheen er een item in de media. Prompt was de pagina over De Witte Wieven de meest bezochte pagina op de website van de VVV. Dat zegt genoeg. 

Dus werk aan de winkel, er zijn nog zoveel verhalen die het verdienen om verteld te worden. 

Heb je een goed verhaal? Deel het gerust!

Laura [email protected]

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.