Vijf tips voor je eerste keer Pride

Vijf tips voor je eerste keer Pride

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Jaarlijks sta ik met een grote glimlach en wat drank in Amsterdam, om de Pride te vieren. Vanwege mijn werk ben ik veel in Amsterdam en Hilversum te vinden. Maar ik woon in het prachtige Zutphen. Daar heb ik ook mijn sociale kring, bestaande uit mensen die langzaam ook de Pride ontdekken.

Dit jaar heb ik vaker dan ooit een berichtje gekregen met vragen over de Pride. Het is natuurlijk net zo makkelijk om het gelijk maar even met iedereen te delen. Dit zijn mijn vijf tips voor de Amsterdam Pride, speciaal voor wie voor het eerst gaat.

Lees je in

De Pride is natuurlijk een feest. Maar het is ook een demonstratie voor Queer-rechten. Wees je daar bewust van. Met dit in je achterhoofd geniet je namelijk veel meer van alles. Want het is één en al vrijheid wat je ervaart.

Het is geen Toppers-concert

Kleed je zoals je je graag wil kleden. Maar hul je niet in een roze broekpak met een witte boa, terwijl je dit normaal nooit draagt. Je mag je zeker flamboyant kleden, maar het moet wel je eigen vibe zijn. En doe geen hakken aan, want dan sloop je echt je voeten.

Ga niet pleasen voor een plekje op een boot

Op een boot staan is natuurlijk heel tof. Maar wel wanneer je daar samen met je vrienden of collega’s staat. Veel mensen hebben het doel om op een boot te staan. Maar dit kan ook tegenvallen. Het is een lange tocht en je kan er tussentijds niet af. Neem dus alleen plaats op een boot wanneer je het echt wil en je samen met fijne mensen bent. Anders wordt het ongemakkelijk, voor jou en voor het publiek.

Ga een dag eerder

Kom je van ver buiten Amsterdam? Ga dan al op donderdag of vrijdag. Dit biedt namelijk een mooie kans om het culturele gedeelte van de Pride te ontdekken. Er is zoveel meer te doen dan alleen de Canal Pride namelijk.

Neem je ervaringen mee naar huis

Hopelijk geniet je van de Pride! In lang niet alle Nederlandse gemeenten is dit vanzelfsprekend. Neem het gedachtegoed van de Pride mee naar huis. Sluit je aan hij het lokale COC, start een petitie voor een regenboogzebrapad, organiseer Queer-avonden of bedenk iets anders moois. Pride ben je immers het hele jaar.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.