De regenboog missie

De regenboog missie

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Deze column bevat een groot deel van een speech die ik heb gegeven in de Zutphense gemeenteraad. Daar overhandigde ik een petitie voor een regenboogzebrapad. Deze petitie heeft veel losgemaakt, want in Lochem, Bronckhorst en Zutphen is het op de politieke agenda gekomen. Ik leg je uit waarom een regenboogzebrapad zo belangrijk is. 

"Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen." Dit is de dichtregel die op het homomonument staat, vlakbij de Westerkerk in Amsterdam. In 1987 werd dit monument onthuld. Nederland was daarmee de eerste ter wereld met zo'n monument. En dat is tekenend voor ons land en de vrijheden die we hier hebben. Het is belangrijk om zichtbaar te maken dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En dat moeten we ook in de Achterhoek gaan doen. 

Want het feit dat je volgens het wetboek jezelf mag zijn, betekent niet dat je dat ook echt kan zijn. Hand-in-hand-lopen met iemand van hetzelfde geslacht is ingewikkeld, ook op de mooie Zutphense markten of in de Lochemse binnenstad. Als je geluk hebt krijg je alleen maar een verontwaardigde blik toegeworpen. Als je iets minder geluk hebt sist iemand een tekst als 'kankerhomo's' naar je. En als je pech hebt krijg je de volle laag en wordt je ten overstaan van je stadsgenoten uitgescholden. 

Dit maatschappelijke probleem volledig verhelpen is een hele lastige missie. Maar laten we het iets minder lastig maken en gewoon rustig bij het begin beginnen. We moeten in Zutphen - in de openbare ruimte - laten zien dat iedereen welkom is om te zijn zoals hij, zij of die is. En dit kun je - bijvoorbeeld - doen door zo'n mooi regenboogzebrapad aan te leggen. 

Door de media-aandacht rondom onze petitie hebben we veel berichten gekregen. De queer-gemeenschap wil heel graag meer zichtbare tolerantie in de gemeente. Het wordt heel erg gewaardeerd dat er achter de schermen van de gemeente plannen gemaakt worden. Maar laten we gewoon beginnen bij het begin: zichtbaarheid. Ik heb diverse LHBTI+'ers gesproken die vertrokken zijn uit deze streek. Omdat ze het gevoel hebben dat ze hier niet geaccepteerd worden. Het is niet zo dat je in de grote steden niet uitgescholden wordt hoor. Acceptatie is daar wel een stuk zichtbaarder. 

Ik vraag niet om de Reguliersdwarsstraat na te maken. Voor wie in een mega hetero-bubbel zit: dat is dé gay-straat van Amsterdam. Ook hoeft de Gay Pride niet nagedaan te worden op de IJssel. Ik vraag alleen om de Achterhoek een klein beetje meer kleur te geven. En gelukkig voelt de politiek dit ook zo. Binnenkort worden de eerste regenboogzebrapaden van de Achterhoek aangelegd. En daar ben ik heel erg trots op! Het begin is er. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.