Roken
Tryfena van Huenen-Notten.

Roken

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Laten we even gewoon, van ouder tot ouder, eerlijk zijn; niemand wil dat zijn kind gaat roken. Zelfs ouders die zelf roken, zien liever niet dat hun kroost gaat roken. Ex-rokers weten zelf hoe moeilijk het is om ermee te stoppen, hoeveel geld het kost en natuurlijk weten we ook hoe ongelooflijk ongezond het is. Nu ben ik er niet zo trots op, maar ik ben dus een roker. Ja, dat is in deze tijd iets om je kapot voor te schamen, al doe ik dat dus niet. Je krijgt vaak een afkeurende blik en de opmerking: wanneer ga jij daar eens mee stoppen? Ja, mensen bemoeien zich heel graag met jouw slechte gewoontes, niet met die van henzelf. 

Maar goed, ooit ben ik gestart met roken. Ik was nog een tiener en ik mocht van mijn vader absoluut niet gaan roken. Laat ik even eerlijk zijn, alles wat niet mag is dus leuk! Ik ging dus stiekem roken, niet omdat ik erbij wilde horen, of dacht dat het stoer was, nee, ik ging roken omdat ik het niet mocht! Mijn oudste dochter zat net in de brugklas toen het gesprek over roken aan de orde kwam. “Mam, als ik zou gaan roken, word je dan boos?” Nee lieverd, ik word niet boos als je zou roken. Nu had ik het over gezondheid kunnen gaan hebben, maar pubers zijn onsterfelijk, en kanker is een ziekte van een ander. Dat zou dus totaal geen indruk maken. De vieze plaatjes op de pakjes sigaretten is een lachertje, ze hebben in een gemiddelde netflix serie al meer ranzige dingen voorbij zien komen dan een doorgerookte long. 

Dus ik gooide het over een andere boeg, weet je wat sigaretten kosten? Je rookt al gauw zo’n 20 sigaretten op en dag, zo’n pakje kost heel veel, dat dus keer zeven dagen, dan keer vier, dat ver-rook je dan per maand, op jaarbasis is dat een flink bedrag. Mijn dochter rekende het uit, dat is inmiddels 12 jaar geleden, en roken is inmiddels nog veel duurder geworden, maar het was toen al een enorm bedrag. Omdat dit dus werkte bij mijn oudste heb ik ook de jongens op dezelfde manier uitgelegd waarom ze beter niet konden gaan roken. Geen van mijn kinderen rookt, gelukkig. 

Een moeder van het schoolplein (12 jaar geleden) was zeer fel anti rook, ze verbood haar zonen streng om te roken, ze konden rijbewijzen, ect. krijgen als ze op de leeftijd van 18 jaar niet zouden roken. Nee, als ze zouden gaan roken, konden ze het huis uit. Ik dacht direct, die gaan roken, het mag niet en dus is het leuk! Laatst spraken we elkaar weer, haar zonen, inmiddels net als mijn oudste twee jongvolwassen, vertelde dat beide zonen waren gaan roken, omdat ik een roker was ging ze er van uit dat mijn kinderen ook zouden roken. Vol trots kon ik haar vertellen dat mijn kinderen nog steeds niet roken. Geen beloften gemaakt, enkel en alleen laten uitrekenen wat roken kost op jaarbasis. Natuurlijk gaan niet alle kinderen van rokers ook roken, net zomin dat niet roken een garantie is dat jouw kinderen niet gaan roken. Maar 1 ding weet ik zeker, alles wat niet mag is spannend en leuk, zo ben ik tenslotte zelf begonnen. Mijn tip: laten uitrekenen wat het kost, een klein pakje sigaretten kost ongeveer 10 euro, 70 euro in de week, 280 euro in de maand en dus 3360 op jaar basis. Daar kan je heel veel leuke dingen van doen!  

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.