Olympische Spelen
Joop Hekkelman.

Olympische Spelen

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Vandaag beginnen de Olympische Spelen. Wat een heerlijke sportzomer beleven we. Wat een geluk dat dát allemaal wel kan en mag. De Giro, de Tour, EK voetballen, Max in topvom en dan nu de Olympische Spelen. Ik ben bezig met vele dingen tegelijk en de televisie staat aan. Die gaat de komende weken een soort rode draad vormen in ons dagelijkse leven.
Mensen die niet van sport houden, en die zijn er, denken nu misschien ‘Man waar maak je je druk om’. Dat kan zijn maar omgekeerd kan ik dan ook vragen waarom maak jij je er niet druk om? Wordt een discussie zonder eind die niets oplevert en niet zinvol is, gaan we dus niet doen. Ieder zijn of haar meug.

Er zijn ook sportvolgers die vooral of alleen warm lopen als er Nederlands succes aanstaande is. Niks op tegen en het scheelt uren televisie kijken. Je zult al die spannende strafschoppenseries maar hebben gemist tijdens het EK-voetbal, alleen omdat Oranje niet meer meedeed! Zelf vind ik het leuk om sporten te kijken die nieuw zijn op de Spelen of minder bekend.

Dit jaar zijn er vijf nieuwe te bewonderen: honkbal-softbal, karate, skateboarden, sportklimmen en golfsurfen. Ben benieuwd wat dat oplevert aan spektakel. Een sport waar ‘wij ‘goed in zijn en die niet zo bekend is: het 3 tegen 3 basketbal. Ik kijk ernaar uit om dat te volgen. Uiteraard lopen ook wij dan warmer als de Nederlanders aan de start staan.

"Verder zullen we heel erg druk worden met het zingen van het Wilhelmus"

En verder zullen we heel erg druk worden met het zingen van het Wilhelmus, tenminste als we de voorspellingen her en der met betrekking tot potentieel Nederlands succes moet geloven. Wij laten in dat opzicht de boel liever eerst even op ons afkomen, om op het moment suprême de kansen in te schatten. Enig chauvinisme is ons niet vreemd, maar er doen ook nog anderen mee die goed getraind hebben. Zonder hen zou zo’n wedstrijd zelfs geen waarde hebben.

Hopelijk gaan we mooie sport zien met verrassende resultaten. Nadeel is nog wel dat we ‘s nachts moeten kijken om alles live mee te krijgen. Dat wordt nog ‘n ingewikkelde puzzel met zeven uur tijdsverschil. Ik vermoed dat we ons voor een deel verlaten op de herhalingen, later op de dag, om niet doodmoe te snakken naar een paar weken vakantie als het sport kijken voorbij is.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.