SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD

Whiskey proeverij

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Naast onze winkel zit een prachtige whiskey winkel, onze buurman had voor onze echtgenoten een leuke attentie, ze mochten een whiskey proeverij bijwonen. Mijn man houdt wel van een glas whiskey, dus hij zei volmondig ja! Maar de man van mijn compagnon is er niet zo weg van, die zei dan ook nee. De zaterdag dat deze whiskey proeverij was, was het niet zo druk en kon ik met een gerust hart bij de buren een whiskey proeverij bijwonen samen met mijn man. Mocht het druk worden in de winkel, met 1 gil kon ik ook weer terug op de werkvloer zijn, zo was mijn redenering.

Nu denken heel veel mensen dat ik niet van drank hou, omdat ik zeldzaam een alcoholische versnapering neem. Juist omdat ik zo weinig alcohol drink is het effect ervan vrij vlot zichtbaar en daar had ik even geen rekening mee gehouden! Er stonden 4 kleine glaasjes van een Ierse whiskey voor ons en natuurlijk een grote kan met water. Ik heb al wel vaker een proeverij meegemaakt en ik weet hoe belangrijk het is om goed water te drinken. Een uurtje later waren de eerste 4 glaasjes leeg, nou die van mij niet allemaal, want de Ierse whiskey knalde er al met een gestrekt been in! De tweede ronde van nog 3 whiskey’s was na een korte pauze van ongeveer 15 minuten. Dus ik wandelde even naar mijn compagnon om te vragen of ze het nog redde in haar eentje. 

Dat lopen viel wat tegen en ik kon niet stoppen met giechelen. Ik had in totaal minder dan een half glas whiskey op en ik was al licht aangeschoten. Gelukkig kon mijn collega het wel alleen af, ik was totaal niet meer in staat om op de werkvloer te staan. Mijn man zag de steeds roder wordende koontjes en ik bleef maar hameren op hoe lekker ik whiskey nr. 3 wel niet vond. Niks voor mij! Aangezien een fles drank voor mij halen een tikkeltje overdreven is. Een fles wijn met een feestje gaat nog wel open, als er meerdere mensen zijn die deze ook drinken. Deze keer bleef ik maar hameren op whiskey nummer 3. 

Na afloop besloot mijn man een whiskey van dit merk voor zichzelf te kopen en die nummer 3 die ik zo lekker vond dan ook maar. Gelukkig niet de duurste whiskey van allemaal. Mijn collega-ondernemers in de straat hebben mij nu van een compleet andere kant gezien, ze kennen mij al 15 jaar en nog nooit hebben ze mij 1 druppel zien drinken. Nu bleef ik maar gieren van het lachen, ik was toch best wel aangeschoten. Aan de overkant van onze winkel zit een eetcafé waar ik gelukkig al gereserveerd had, want ik moest echt eerst even een klein beetje nuchter worden voor we op weg naar huis gingen. Deze proeverij is alweer even geleden en onlangs durfde toch een van de andere ondernemers het te vragen: hoeveel had jij eigenlijk gedronken op die proeverij? Met het schaamrood op mijn kaken moest ik bekennen dat ik dus dronken was geworden na minder dan 1 glas whiskey. Ja, heerlijke Ierse whiskey; de fles nummer 3 van de proeverij zit nog dicht, ik ben wel benieuwd of deze echt zo lekker was als ik nu denk, maar iets weerhoudt mij ervan om het te proberen, misschien de herinnering aan mijn lallende gegiechel? 

Trouwens.. ik heb geleerd tijdens de proeverij dat je whisky schrijft wanneer het niet gaat over de Ierse en whiskey schrijft als je het wel over de Ierse hebt. 

Tryfena van Huenen-Notten

Onderneemster Tryfena van Huenen-Notten schrijft elke maand een column voor LokaalGelderland.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.