SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Formatie

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Afgelopen week heb ik het formatiedebat zitten kijken. Mevr. Kaag had de dag ervoor in haar speech zonder een naam te noemen, dhr. Rutte politiek gefileerd. Tijdens het formatiedebat vielen diverse Kamerleden dan ook over deze speech. Mevr. Kaag bleef zeggen dat ze het liever over de inhoud wilde hebben dan over haar speech, maar ik kreeg erg de indruk dat zij juist zelf dit rookgordijn had gemaakt om juist niet over de inhoud te hoeven praten.

De reden waarom ik dat denk, is omdat mevr. Kaag juist één van de personen is, waarbij ik totaal niet begrijp waar zij het over heeft. Ze wil graag langs de lijnen lopen, een vernieuwde bestuurscultuur maken, en nieuw leiderschap, maar ook binnen de kaders. Heeft u enig idee wat zij daar mee bedoeld? 

Ze wil graag verbinden, wie wil zij verbinden? Wat wil zij verbinden? Binnen de partijen in de kamer wil zij niks verbinden, ze sluit meer en meer uit om mee samen te werken. In ons al verdeelde land verbindt zij ook niet echt met de ideeën die haar partij heeft over een test- en paspoorten samenleving te willen. Haar inhoud is behoorlijk vaag, en ik heb eerlijk gezegd geen enkel idee wat zij met transparantie bedoelt, aangezien ze alleen deze woorden gebruikt maar verder totaal niet transparant is.

"Ik hoor heel veel woorden uit haar mond komen en hoe meer zij praat, hoe minder ik van haar begrijp"

Hoe moet die nieuwe bestuurscultuur er gaan uitzien? Wat bedoelt zij met nieuw leiderschap? Ik bedoel communisme zou voor ons ook nieuw zijn, maar ik mag hopen dat ze dat niet bedoeld. Langs de lijnen van wat eigenlijk? Binnen welke kaders wil zij zitten? Ik hoor heel veel woorden uit haar mond komen en hoe meer zij praat, hoe minder ik van haar begrijp. 

Om heel eerlijk te zijn heb ik helemaal niks met D66, maar nog minder met mevr. Kaag en dhr. Paternotte. Wanneer ik hen hoor praten zie ik juist een grote verdeeldheid ontstaan, in gevaccineerde en ongevaccineerden, in een testmaatschappij waarvan ik mij oprecht afvraag hoe dat moet gaan eindigen.

Wij burgers moeten wel begrijpen dat de politiek voor ons werkt, wij de belastingbetaler, de kiezers, hebben hen gekozen om voor ons het land te leiden. Maar inmiddels kijken wij lijdzaam toe hoe ons land nog steeds geen leider heeft. Het is moeilijk uit te leggen dat velen rechts hebben gestemd, maar er nu een linkse coalitie dreigt te komen. Dat wij iets moeten met klimaatdoelen, en ons milieu best wat hulp gebruiken kan, moeten wij het toch niet zover laten komen dat de verwarming aanzetten in de wereld een luxe wordt die niet iedereen meer kan betalen. 

Wij zijn een heel klein stipje op de grote wereldbol, zolang de grootmachten China, Rusland en Amerika geen grote milieuverbeteringen zullen maken, kunnen wij doen wat wij willen, maar zal het echt water dragen naar de zee worden. Mevr. Kaag wil geen nieuwe verkiezingen, dat begrijp ik, in de peilingen staat zij er niet meer zo goed voor als in maart. Maar ik vind het geen enkel probleem om weer naar de stembus te gaan, graag zelfs, want met deze formatie zoals het er nu naar uitziet, gaan er nog maanden overheen, voor wij tot de conclusie gaan komen dat het zinloos is geweest. Waren het niet de woorden van dhr. Rutte, ons land ten tijde van een crisis, moet snel weer een regering hebben.

Tryfena van Huenen-Notten

Onderneemster Tryfena van Huenen-Notten schrijft tweewekelijks een column voor LokaalGelderland.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.