Isolatie
Joop Hekkelman.

Isolatie

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

De Premier en de Minister boden excuses aan en draaiden maatregelen terug. Zij hadden, volgens eigen zeggen de situatie verkeerd ingeschat. Dat krijg je als je voor de muziek wilt uitlopen en het brengen van een positieve boodschap belangrijker vindt dan de realiteit van het moment. Maar wat heb ik eraan. Voor mij komt het als mosterd na de maaltijd. Vrijheid verlenen aan een ander betekende voor mijzelf letterlijk het inleveren van vrijheid.

Daar zit je dan na anderhalf jaar mondkapjes dragen, bezoekregelingen naleven, handen wassen tot de vellen erbij hangen en vooral afstand houden, veel afstand houden. Geïsoleerd! Desondanks vermaak ik me een week lang prima, dus ik ga niet klagen. Daar heb ik ook geen recht toe, omdat er legio lotgenoten zijn die het veel slechter vergaat. Binnen de vijftien vierkante meter die mij is gegeven kan ik nog van alles doen. Teksten schrijven, televisiekijken, een boek lezen. En er wordt goed voor me gezorgd.

Ik screen de ruggen van de rijen boeken. Op één valt mijn oog. De Graafschap, tuin van Nederland. Geschreven door Bert Looper, in 1989 en geïllustreerd met fraaie foto’s. Ooit kocht ik het op een boekenmarkt, maar aan lezen ben ik nooit toegekomen, volledig aan mijn aandacht ontsnapt. Waarom het is aangeschaft herinner ik me nog wel. De inhoud gaat over een onderwerp waarover ik mijzelf vaak vragen stel. Woon ik in de Achterhoek of in De Graafschap? Of beter: in welk van de twee wil ik wonen? Die vraag spookt al vele jaren als een waan door mijn hoofd.

"Woon ik in de Achterhoek of in De Graafschap?"

Al bladerend kom ik interessante informatie tegen, waarvan ik mezelf beloof er nadere studie van te gaan maken. Niet in de laatste plaats omdat ik hier en daar sterke bevestiging, danwel stevige aanknopingspunten lees met betrekking tot mijn eigen ideeën. Het is net als met het virus dat de aanleiding vormde voor de greep naar dit boek, je denkt inmiddels immuun te zijn, het blijkt onzichtbaar te sluimeren en krijgt op een ongedachte manier toch nog vat op je.

Ik snuffel snel door meer geschiedenisboeken, waaronder Heuvel – Het land van Berkel en Schipbeek. Het stapeltje onderzoeksmateriaal groeit. Tegen acht uur in de morgen ligt er minstens een week studiemateriaal klaar. De infectie loopt naar een einde, maar ik vrees voor mijn huisgenote dat de isolatie nog lang niet voorbij is.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.