SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Joop Hekkelman.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Profvoetbal

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Go Ahead is al meer dan een eeuw dé club van de regio rond Deventer. Later werd Eagles eraan toegevoegd. Nu begint het erop te lijken dat overleven moeilijk wordt. Er zijn eerder van die periodes geweest. Dan was er een overheid die in de buidel tastte, zodat de financiën op orde bleven. Alles onder het motto: geef het volk brood en spelen. Nu, met de gevolgen van een pandemie in de benen, wordt een beroep gedaan op de portemonnee van trouwe supporters. Hen is gevraagd om het geld van de seizoenkaart te schenken, zonder daarvoor een wedstrijd terug te krijgen. Sommigen hielden een slag om de arm.

In de krant laat de directie van Go Ahead optekenen dat zij met die groep van bijna 800 supporters in gesprek gaan, om uit te vinden wat hun band met de club is. Ik heb moeite om dat argument te geloven, het gaat om de centen. Aanhangers worden door spelers van de hoofdmacht gebeld met de vraag of zij thuis de schenking willen bespreken. Clubliefde is sentiment en daar wordt handig op ingespeeld. Het is als verleidelijke reclame voor snoepgoed.Go Ahead is een club met een enthousiaste aanhang en een rijk verleden. Ik heb er al zestig jaar een band mee. Dat verdwijnt niet zo maar, al hield mijn stadionbezoek op toen de sfeer op de tribunes omsloeg naar veldslagen, waar mensen bloedend werden afgevoerd.

"Deze week kwam er een dreiging bij"

Voetbalclubs hebben in de loop der jaren veel geld uit overheidspotjes ontvangen om het hoofd boven water te houden. TV gelden en sponsoren dragen nu een flinke steen bij aan de overleving. Vrijwilligers en politie worden nog altijd ingezet om een wedstrijddag in goede banen te leiden. Voor de trouwe supporter is zo de favoriete club in de benen gehouden.

Deze week kwam er een dreiging bij. De rijken onder de Europese voetbalclubs willen al het televisie en sponsorgeld wegzuigen ten behoeve van een Supercompetitie. Er is flink tegengesputterd en dat onheil lijkt inmiddels van de baan. Door dergelijke ontwikkelingen zal de waarde van clubjes als Go Ahead drastisch dalen wegens gebrek aan commerciële aantrekkelijkheid. Onderwijl hebben de redders van weleer in deze pandemische tijd andere prioriteiten. Van de aanhanger die zijn club wil behoeden voor een ondergang wordt gevraagd zelf dieper in de buidel te tasten. Dat is niet onredelijk, maar de vraag is waar de grens ligt van zijn mogelijkheden.

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.