Regie op energie
Joop Hekkelman.

Regie op energie

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Ik hoorde een Groninger haarfijn uit de doeken doen wat ‘t oplevert als de Overheid zich niets aantrekt van de mening van de burger. ‘t Ging deze keer eens niet over gas en aardbevingen. Vlakbij het dorpje Meden is een enorm windmolenpark aangelegd met van die gigantisch hoge joekels. Er zijn in de omgeving van dat dorp mensen, net als overal waar dergelijke projecten aan de orde zijn, die helemaal blij zijn met de energietransitie en het project omhelzen. Ze vinden dat alles voor de goede zaak aan de kant mag worden geschoven. Anderen hebben er last van. Bij sommigen gaat dat om psychische problemen; vanwege slagschaduw of verloedering van het uitzicht. Er komt geen toerist meer langs. Nogal wat inwoners voelen zich geschoffeerd: hen is nooit een mening gevraagd en ze worden er geen cent beter van; voor hen geen winstdeling.

De voor- en tegenstanders hebben inmiddels slaande ruzie met elkaar. Het bloeiende vereningsleven is finaal naar de ‘kloten’ in een verscheurd dorp. Dat alles met dank aan een overheid die haar eigen doelstelling zonder uitleg boven het belang van de lokale burger stelt. Dat is de Groningers eerder overkomen. Vanaf de ‘Haagse’ vierkante kilometer wordt met een verrekijker naar ruumte gezocht. Het getuigt van grove onbenulligheid dat men dan zonder vragen opnieuw bij dezelfde mensen in de achtertuin terechtkomt.

"Van bovenaf geregisseerd, maar de buurt kwam erachter"

In het Larense Broek zijn ook plannen voor een park met mega-turbines. Van bovenaf geregisseerd, maar de buurt kwam erachter en neemt zelf initiatief voor het opwekken van nieuwe energie. Zij willen meedoen, maar dan bekeken vanuit mens, landschap en het eigen belang. Wijze mensen daar in het Broek: samen naar passende oplossingen zoeken waar de directe omgeving van profiteert. Uit de verhalen van het Noorden blijkt dat ‘t zo moet om het gevaar voor te blijven. De wethouder is terughoudend op de kans van slagen las ik, blijkbaar worden de procesknoppen elders bediend.

De voorbije weken (verkiezingstijd) waren er veel discussieprogramma’s, met en zonder politici, waar het gebrek aan vertrouwen jegens overheden aan de orde kwam. Van een centrale overheid verwacht je openheid met betrekking tot de ontwikkeling en de uitvoering van plannen die de burger raken, van een gemeente dat zij een autonome, door de burgers van de regio gedragen koers vaart. Soms dient zich dan een kans aan om beloftes waar te maken.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.