SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op vakantie

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Bijna iedereen in Nederland heeft momenteel vakantie en wat normaliter heel gewoon is om op vakantie te gaan heeft dit nu veel haken en ogen. Ga je wel op vakantie? Welk land is veilig? Ga je vliegen? 

Vliegen is nog wel even een dingetje. Je moet een mondkampje dragen en dan zit je heerlijk met een mannetje of 180 in een vliegtuig gepropt. Maar niet gevreesd want men zegt dat vliegtuigen een hele goede luchtzuiveringssystemen hebben. Is een luchtzuiveringssysteem dan nog beter dan de buitenlucht? Het blijft een rare kwestie die Coronaregels. Wel een vliegtuig vol met mensen maar niet in de buitenlucht.

Als je een vlucht hebt geboekt zit er natuurlijk wel risico aan. Minister-president Rutte vertelde het nog in zijn persconferentie: ‘Als een land geel is dan kan het zomaar ineens oranje worden, dus let op wat je gaat boeken’. Daar hebben veel mensen niet naar geluisterd. 

"In deze tijd is een vliegvakantie boeken net roulette"

Je kijkt uit naar je vakantie en bent druk geweest om je koffer te pakken. Op naar Schiphol en je gaat inchecken voor een vlucht naar Kroatië. Wat een heerlijk vooruitzicht, twee weken genieten van je vakantie waar je een jaar lang zo hard voor hebt gewerkt. Maar denk je dan niet in je achterhoofd: ‘o als het maar door gaat?’ Inmiddels sta je voor de incheck balie en dan gaat je telefoon. Je reisorganisatie heeft slecht nieuws. Je krijgt de mededeling dat Kroatië op oranje is gegaan en dat dat men alleen voor noodzakelijke reizen naar Kroatië mag. Als je toch gaat dan is er een dringend advies om bij terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Het is een dringend advies maar in de praktijk blijkt dat de meeste mensen dit aan hun laars lappen.

Je reisorganisatie geeft jou de keuze of je wel of niet wilt gaan. Als je gaat kunnen zij bij calamiteiten geen terugvlucht voor je regelen. De keuze is gemaakt en je keert teleurgesteld naar huis terug. Weg vliegticket, weg geld voor hotel en weg vakantie want je hebt zelf de keuze gemaakt om niet te gaan. Dit is wat Minister-president Rutte bedoelde, het kan zo op oranje gaan. In deze tijd is een vliegvakantie boeken net roulette en als je verkeerd gokt is dat een dure grap. 

Nederlanders die met de auto naar Kroatië zijn gegaan worden door ministerie van Buitenlandse  Zaken dringend verzocht om huiswaarts te gaan. Maar wat wel vreemd is dat veel Duisters massaal met de auto naar Kroatië op vakantie gaan. De Duitse ministere van Buitenlandse Zaken heeft Kroatië geen oranje gegeven. Dit is toch raar, we hebben het toch over dezelfde Kroatië? Nederlanders moeten massaal terug komen en de Duitsers gaan vrolijk naar Kroatië. 

Het blijft me verbazen die Coronamaatregelen. Zoals velen ben  ik het zat al die kromme regels en zie door de bomen het bos niet meer. Eén ding is mij super duidelijk:  ‘ik blijf deze vakantie met beide benen aan de grond’.

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.