Wat houdt een samenleving bij elkaar?

Wat houdt een samenleving bij elkaar?

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

"Als we allemaal zo veel mogelijk een beetje het goede voorbeeld proberen te geven, dan denk ik dat we een heel eind kunnen komen SAMEN?", aldus Hedy D’ancona 2-5-2020. Het valt me op dat door de corona pandemie bijna iedereen klaar staat om voor andere klaar te staan. Tevens is er een stroom van initiatieven om het leven dragelijk te maken.

Sociale cohesie of te wel de samenhang in de maatschappij is een van de kernvragen de sociologie. Wat houdt een samenleving bij elkaar? Toen mij gevraagd werd in het kader van “sociale cohesie” iets te bedenken om wijkbewoners in mijn wijk bij elkaar te brengen heb ik samen met anderen in de wijk Noordveen te Zutphen, de “week van de wijk” bedacht. 

"Daarnaast was al heel lang het Noaberschap in Oost-Nederland bekend"

Het idee is misschien te simpel maar komt er op neer. Ontmoetingsplekken organiseren waar mensen elkaar langer dan 5 minuten kunnen leren kennen, ontmoeten, samen iets doen of kletsen.

Daarnaast was al heel lang het Noaberschap in Oost-Nederland bekend. Ook dat is niets anders dan voor elkaar klaar te staan. Vooral in het westen van Nederland werd dat als iets van “boeren” bestaan en afgeleiden daarvan gezien. Nu door het Corona gebeuren heeft ineens iedereen door dat Noaberschap of Sociale cohesie voor iedereen van toepassing is en daarom ook spontaan ontstaat. 

Ik hoorde van de week diverse initiatieven gemeld worden op radio en tv en iedere keer werd de vraag gesteld door de journalist wat men er van vond. Antwoord was eigenlijk steeds: - Het is zo leuk om samen wat te doe- en dan vooral -we hopen dat we dit ook na de corona tijd dit blijven doen-.

Bij een buurt bingo in een Rotterdamse wijk bleken de buren van de hele galerij mee hadden gedaan aan een buurt bingo. Met prijzen en al. Bijna iedereen (meer dan 90%) had mee gedaan. Beste opmerking die mij is bij gebleven was: dat niemand elkaar voor de bingo had gekend. 

NIEMAND van de ruim 50 bewoners van de gezamenlijke galerij in de flat!  Hoe was dat toch mogelijk dat een corona pandemie dit nu pas voor elkaar had gekregen…. En eigenlijk gelukkig maar. En met als resultaat dat de buurt dat voortaan vaker wilde en dat het blijvend moest zijn…ook na corona tijd. Wijk aanpak of hoe het ook heet in het klein.

Als men deze mensen 2 maanden (slechts 2!) geleden had gevraagd om aan deze buurt bingo mee te willen doen was het opkomst cijfer waarschijnlijk slechts 1% geweest. 

Blijkbaar is een Pandemie of zo nodig om mensen over de streep te trekken. Welke streep is dat dan? In Noordveen hebben we er jaren over gedaan om de sociale cohesie zo te krijgen maar het resultaat wordt bij zo’n pandemie heel erg duidelijk. Bij de oproep om voor bewoners in onze wijk Boodschappen te doen die tot de kritische corona groep behoorden, melden zich ruim 80 ! bewoners zich aan om te helpen.  Ook nu 4 weken later komen nog steeds aanmeldingen binnen. Er is nog genoeg te verbeteren maar heerlijk dit samenleving gevoel. 

Het is voor mij en velen anderen HET bewijs dat het waard is te investeren in WIJKAANPAK en dat daar eerder meer dan minder in geïnvesteerd moet worden in de toekomst! Vanuit bewoners, samen met gemeente en instellingen zoals Perspectief ieder jaar weer blijven oproepen tot een soort “Week van de Wijk”. Als het maar ONTMOETINGS PLEKKEN OF MOMENTEN ZIJN waar mensen elkaar langer kunnen zien of ontmoeten. Langer dan alleen “goede morgen of middag” en dan weg….

Door elkaar iets beter te leren kennen, zonder dat men meteen harts-vriendinnen moet worden, weet men elkaar ook makkelijker te vinden of aan te spreken of gewoon te vragen “hoe gaat het ermee”.  Ook veel makkelijker om vrijwilligers te vinden voor school of verenigingen. Men durft eerder elkaar aan te spreken of men tijd heeft voor….wat dan ook

Uit een “welbevinden” onderzoek in 2014 in de gemeente Zutphen, bleek dat de wijk Noordveen met kop en schouders boven andere wijken uit kwam als het ging over sociale cohesie. Voor mij het bewijs dat de ‘Week vd Wijk Noordveen’ heeft bijgedragen tot dit welbevinden en een samenleving die uit zich zelf bij elkaar houdt en wil houden.

Daarom moeten we dit in de toekomst in alle wijken blijven stimuleren. En let op.. Niet van boven af maar van uit de bevolking zelf. Maar met steun van.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.