SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Word eens wakker

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

We zitten er met zijn allen midden in: de Coronacrisis die helaas door veel mensen wordt onderschat. De besmette gevallen zijn hoog en er zijn al veel mensen aan dit virus overleden. Onderwijs, opvang en horeca zijn gesloten. De oproep van de minister-president is niet voor niks: Blijf anderhalve meter bij elkaar vandaan! Vermijd grote groepen en blijf uit de buurt van zwakke- en oudere mensen. Het is een pittige oproep maar als we deze crisis willen overwinnen moeten we dit wel doen. 

Bij het begin dacht de minister-president dat Nederland zich aan de afspraken zou houden maar helaas is dit niet het geval. Veel mensen lappen deze oproep aan hun laars. Ook de jongeren nemen dit niet serieus. Nu is er gezegd dat de kinderen niet vatbaar zijn voor dit virus maar hoe staat het met de jong volwassenen? Die blijven bij elkaar komen. Spreken af op hangplekken en zitten een uur met zijn vijven in een klein autootje te kletsen. Hoezo anderhalve meter afstand?

"Hoe bedenk je het om dan toch weer de drukte op te zoeken?"

Het is logisch dat mensen naar de supermarkt gaan want er moeten natuurlijk boodschappen worden gehaald. Ik vond het een kunst en vliegwerk in de supermarkt waar het gelukkig niet zo druk was.  Het begin al met het niet aanraken van het karretje, jas over de mouwen trekken en zo duwen. Anderhalve meter uit elkaar blijven is erg lastig want de wandelpaden zijn niet zo breed. Als iemand bij de koekjes staat te kijken dan wordt het wachten voordat ik er langs kan maar inmiddels komt er iemand van de ander kant en die loopt gewoon door en loopt vlak langs mij heen, niks anderhalve meter. Zodra ik dan eindelijk alle boodschappen in mijn karretje heb liggen kan ik op weg naar de kassa. Boodschappen op de band en daarna handen schoon maken. Portemonnee pakken en betalen met mijn betaalpas. Boodschappen mee en ik vul mijn fietstas. Het karretje ruim ik op en maak opnieuw mijn handen schoonmaken. Op naar huis en uit de buurt blijven van de mensen.

Nu hoor ik op de radio de oproep: ‘Ga niet naar het strand’! Hoe bedenk je het om dan toch weer de drukte op te zoeken? Neem nu een doe het zelf zaak. Heel Nederland komt thuis te zitten en gaat massaal klussen en daarom hingen ze zaterdag bij een ‘doe het zelf zaak’ met de benen buiten boort. Hoezo anderhalve meter afstand? Dit bedrijf zit nu een dagje dicht voor publiek zodat ze met man en macht de winkel weer kunnen vullen en wachten op de volgende drukken dag. Mensen zoek niet de drukte op! 

Nederland wordt wakker! Alstublieft, luister naar de minister-president en blijf  anderhalve meter bij elkaar vandaan, vermijd grote groepen en blijft zoveel mogelijk thuis! Om deze crisis te overleven moeten we dit met zijn allen doen! Gelukkig is er een NL-Alert uit gegaan, hopelijk geeft iedereen hier gehoor aan. 

Samen gaan we tegen Corona!

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.