Veranderen
Tryfena van Huenen-Notten.

Veranderen

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Nog maar een paar weekenden van ons vandaan, dan is het weer kerst. De etalages worden nu al langzaam omgetoverd tot mooie winterse en feestelijke taferelen. Reclamefolders die vallen nu ook al in de brievenbus, we moeten er echt aan gaan geloven, wij maken ons weer op voor de gezelligste tijd van het jaar, de maand december.

Nu valt het mij op dat steeds meer winkels het woord kerst vervangen voor feest. Natuurlijk is de decembermaand een echte feestmaand, we beginnen met het kinderfeest Sinterklaas, daarna komt de kerst en dan vieren wij oud en nieuw. Het is ook een heuse feestmaand. Maar om nu de kerstdagen om te gooien naar feestdagen gaat wel ver. Het is niet omdat wij dit echt willen, maar omdat wij steeds vaker bang zijn om anderen te kwetsen. Te kwetsen met onze gewoonten en tradities.

Sinds een kleine groep begon met het willen afschaffen van het sinterklaasfeest, vanwege zwarte Piet, zijn er steeds meer kleine groepen opgestaan om als hardste te schreeuwen om aandacht.
De zeehelden moeten verdwijnen uit ons straatbeeld, de gouden eeuw moet een nieuwe naam krijgen. Ook moet ineens alles gender neutraal worden. Al het vertrouwde moet verdwijnen omdat er kleine groepen mensen zijn die hebben besloten dat het niet meer van deze tijd is.

"Maar geschiedenis kan je niet herschrijven"

Maar geschiedenis kan je niet herschrijven, de gouden eeuw heet niet de gouden eeuw omdat er veel slavernij was, maar wel omdat de welvaart hier groeide. In alle eeuwen die zijn geweest, zijn er goede dingen uit voortgekomen, maar ook laat elke eeuw zien dat de mens een ontzettende duistere kant heeft.

Mensen hebben het akelige vermogen om het slechtste in zichzelf naar boven te kunnen halen. Sommige mensen worden helden, en andere worden bijna de duivel hemzelf. Hoe je het ook went of keert, zonder kwaadaardige mensen, ook geen helden. Maar ook lijken wij niks te leren van de geschiedenis. Slavernij bestaat nog steeds, in de wereld zijn nog steeds miljoenen mensen die in de moderne slavernij leven. Er zijn nog steeds oorlogen aan de gang en er worden op de wereld nog steeds mensen onderdrukt en uitgebuit. Hoe je iets ook gaat noemen, wat je ook wilt gaan herschrijven, je bant er de ellende niet de wereld mee uit.

De kerstdagen staan weer voor de deur. Veranderingen maakt iets niet ongedaan, ook verandert het de toekomst niet. Bewust zijn van het heden, dat hier nog genoeg ellende is, dat wij ondanks de verdragen en wetten niet alles de wereld hebben uitgekregen, dat zou een doel van strijd moeten zijn, niet de geschiedenis herschrijven, we leven in het hier en nu.

Advertentie

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.