Olde leu en nieje leu
Joop Hekkelman.

Olde leu en nieje leu

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Ik heb het vaker meegemaakt. Je bent bij een evenement geweest dat aandacht krijgt in de krant en op televisie. De verslaglegging klinkt anders, soms tegengesteld aan wat jij, als ooggetuige, hebt gezien of gehoord. Dan wrijft je de ogen en de oren nog eens uit. Het overkwam mij een week geleden na een symposium over olde en nieje leu op het platteland; georganiseerd door plattelands glossy Naober. 

Aan de hand van stellingen liet een forum er het licht over schijnen en de mensen in de zaal mochten er ook iets van vinden. Niemand stond vijandig tegenover nieuwkomers die het westen verruilen voor het oosten van het land. Er klonken licht kritische geluiden over aanpassen en het inruilen van oude voor nieuwe tradities. Geen mens wil de IJssel hanteren als een soort van IJzeren gordijn om Westerlingen te weren. Over de rol die de Overheid moet spelen bij de integratie van nieuwe bewoners in oostelijke regio’s werd terughoudend gesproken. 

‘s Avonds keek ik op de Gelderse regionale televisiezender naar een nieuwsitem over het symposium. Twee minuten televisie waarin een forumdeelnemer en enkele Achterhoekers aan het woord kwamen. Zij allen spraken in de trant zoals dat ook tijdens de bijeenkomst gebeurde.

"Waarom wordt dit onderwerp op deze manier de wereld in geholpen?"

Twee minuten televisie die door de omroepster van dienst werden aangekondigd met: het botert lang niet altijd tussen plattelander en nieuwe bewoners in de Achterhoek. Zo’n uitspraak roept het beeld op van ruziënde dorpelingen met inkomende randstedelingen. Wie aanwezig was begrijpt die weergave niet. Ook uit de gepresenteerde resultaten van een enquête onder plattelanders en nieuwkomers kan die conclusie niet zomaar getrokken worden. 

Waarom wordt dit onderwerp op deze manier de wereld in geholpen? Ik weet dat het dagelijkse nieuws is vergeven van verdraaide verhalen. Maar toch, zo dichtbij raakt het, omdat het over het mijzelf gaat en ik dat beeld niet herken.  

Oosterlingen vragen van nieuwkomers respect, verdieping in de lokale cultuur en het gesprek met elkaar. Het merendeel van de nieuwe bewoners denkt daar niet anders over. En ja, er zijn zorgen; nieuwkomers drijven de huizenprijzen op en verdrijven de eigen ouden van dagen uit de schaarse zorgvoorzieningen. Wanneer je die heikele punten onbesproken laat is het nogal overdreven om het plattelandsleven af te schilderen als een gemeenschap waarbinnen men  regelmatig met elkaar overhoop ligt. Bovendien zijn Achterhoekers tolerant, zij weten heel goed dat de wereld niet ophoudt bij de grenzen van de eigen regio. 

 

Advertentie

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.