Genealogie
Joop Hekkelman.

Genealogie

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Onlangs hield de Historische vereniging in mijn dorp de jaarlijkse genealogiedag. Telkens is het verrassend hoeveel mensen daar op afkomen. Ieder jaar kiest men een familienaam, die vervolgens door een werkgroep tot in detail wordt uitgezocht. Op meterslange rollen papier zijn de namen ingetekend, meestal voorzien van een foto. Het is er altijd druk. Mensen blijken nieuwsgierig naar hun oorsprong. Zelfs komen er soms geëmigreerde familieleden over uit Australië, Amerika of Canada. Zo’n dag is bij uitstek de gelegenheid om naamgenoten te ontmoeten die al een tijdje uit beeld zijn.  

Er is een boekwerk te koop waarin de informatie van de rollen papier is opgenomen. Honderden exemplaren gaan als warme broodjes over de tafel. Achter lange tafels zitten exposanten met hun boekwerken of computer om informatie te delen over andere families dan die ene die is uitverkoren. Is het nog zinvol om zo’n fysiek evenement te organiseren met informatie die bijna volledig digitaal achterhaald kan worden. Die vraag kan zowel met ja als met nee worden beantwoord.

"Gelet op de levendigheid rond de tafels hebben zowel de exposanten als de bezoekers er lol in"

Degenen die puur gericht zijn op het verzamelen van data zullen zich digitaal volledig redden. Meer behoefte zal er bij hen ook niet zijn. Zij sluiten zich op in een kamertje en produceren hun familielijntjes. Anderen, dat zijn zeker de bezoekers van zo’n genealogiedag, komen voor meer. Zij zijn niet dagelijks bezig met het uitzoeken van familiebanden, maar willen er wel meer van weten, vooral over de rechtstreekse vader- en moederlijnen. Zij hebben persoonlijke contacten en verhalen nodig om op het juiste zoekspoor te geraken.

Gelet op de levendigheid rond de tafels hebben zowel de exposanten als de bezoekers er lol in. Zelf merk ik regelmatig dat mensen het leuk vinden om bevraagd te worden op historische gegevens. Ik vond, verspreid over de Achterhoek, enkele boerderijtjes waar mijn familie, tot circa 1700 terug in de tijd, ooit woonde. Op een mooie zomerse dag ben ik gaan toeren en tot mijn verbazing werd ik hartelijk ontvangen op de erven van mensen die ik daarvoor nooit ontmoette. De reden van mijn komst en de simpele vraag of ik even mocht rondkijken eindigde in fotosessies en gesprekken met thee en koekjes.         

Genealogie blijkt een belangrijke verbindende factor, niet alleen voor jezelf om te weten waar je vandaan komt. Het voelen van samenhang op basis van een naam of een plek brengt nieuwe contacten tot stand. Geen toekomst zonder verleden zou je kunnen zeggen.   

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.