Dicht bij huis
Joop Hekkelman.

Dicht bij huis

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

De Europese verkiezingen zitten er weer op. De opkomst viel niet tegen, in mijn dorp zelfs bijna 60% van het aantal opgeroepenen. Nederland blijkt op basis van de uitslag niet anti-Europa te zijn, in tegenstelling tot wat de populisten in dit land ons willen wijsmaken. Wat mij betreft gelukkig maar. Onze welvaart, onze economische belangen, vrijheid en vrede op ons continent, we danken het aan de Europese samenwerking. Er is ongetwijfeld veel te verbeteren. Dat zal niemand ontkennen, maar zonder Europa zullen wij het als landje niet redden. 

De kiezer heeft het door en wat daarnaast nog meer opvalt, er is een nieuwe pro europese politieke stroming die de neus aan het venster drukt. EU-gezinde jonge mensen uit diverse landen hebben zich georganiseerd. Zij laten een positief en opbouwend geluid horen over de toekomst van Europa. Hun toekomst. Zo’n nieuwkomer is even wennen, maar hun sound is een verademing vergeleken met het gekakel over voor of tegen waar we de voorbije weken getuige van waren. Met een paar procent van de stemmen haalden zij net niet genoeg voor een Nederlandse zetel. De tijd zal leren of zij recht van bestaan hebben. 

"De angst leeft bij sommigen in ons land dat meer Europa minder Nederland gaat betekenen"

De angst leeft bij sommigen in ons land dat meer Europa minder Nederland gaat betekenen. Dat kan, maar evengoed zou het kunnen dat kleinere regio’s dan meer betekenis gaan krijgen. Voor Noord, Oost en Zuid Nederland ligt Den Haag niet minder ver weg dan Brussel. Omgekeerd lijkt dat niet anders te zijn. Althans, zo wordt dat nogal eens gevoeld. Wanneer mensen kunnen gedijen in hun eigen regio dan zal er minder worden gemopperd.

Het is nu al zo dat regio’s zichzelf meer profileren, en met eigen campagnes bedrijven en toeristen trekken. Vaak gebeurt dat met Brussels geld. Daar waar nogal eens op Den Haag wordt gefoeterd en de afstand in figuurlijke zin als groot wordt ervaren, hebben regionale bestuurders de weg naar Brussel inmiddels gevonden. Investeren in het netwerk aldaar blijkt lucratief te zijn.  

Voor wie er moeite mee heeft dat alles om Den Haag en Brussel lijkt te draaien raad ik aan niet verloren te gaan rondlopen: zoek in je directe omgeving. Wat is er leuker dan saamhorigheid proeven in eigen stad of dorp en weten waar je bij hoort. Alle grote verkiezingsverhalen van de afgelopen tijd ten spijt, ongeacht waar jouw regering zetelt, het belangrijkste vind je nog altijd dicht bij huis.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.