Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD

Hoe zit het nou?

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Aan de éne kant hebben we de klimaatmensen die ons waarschuwen dat wij heel gauw iets moeten gaan doen aan de opwarming van de aarde. Aan de andere kant hebben wij mensen die beweren dat er niks aan de hand is, wij leven tenslotte tussen ijstijden in. Hoe het echt zit, dat zullen wij nooit met een stellige zekerheid weten. Maar wat ik wel weet, is dat er fossiele brandstof zit onder de Noord Pool. Wat inhoudt dat daar ooit een bos heeft gestaan. Kortom, op de polen is het niet altijd koud geweest.

De aarde draait en kantelt door de eeuwen heen, ik weet niet hoeveel miljoenen jaren de aarde nodig heeft om weer zo te staan als dat het stond in de ijstijd, maar het is nooit helemaal op 1 plek blijven staan. Co2 uitstoot is het grote probleem volgens sommige wetenschappers, dat zou best kunnen, dat weet ik niet. Maar dat de Poolkappen smelten, is een feit. Heeft dat te maken met de co2 uitstoot? Heeft het te maken met de stand van de aarde? Gaan wij naar een andere tijd toe door toedoen van de mens? Of gaan wij naar andere tijden omdat de aarde gewoon weg anders is gekanteld?

"Met onze acryl kleding gaan er per wasbeurt minuscuul kleine deeltjes plastic het water in"

Hoe het echt zit? Ik zal het niet weten, dat durf ik ook niet te zeggen, het ligt eraan welke wetenschapper je wilt geloven. Het ligt eraan wat het beste past in je gedachtegang, wat wil je geloven? Dat wij niet zo netjes omgaan met moeder natuur is wel duidelijk, of het ons klimaat veranderd dat weet ik niet, maar we laten de aarde niet zo netjes achter voor de generaties na ons, dat weet ik wel.

Met onze acryl kleding gaan er per wasbeurt minuscuul kleine deeltjes plastic het water in. We gebruiken vaker medicijnen die via onze plas het water in gaat, we produceren gassen waar menig vogel last van heeft. De zeeën zitten vol plasticsoep en waar de één denkt dat veganisme een betere wereld oplevert, vraag ik mij af of die palmolie wel zo verstandig is. Dat mensen dierlijke eiwitten nodig hebben is een feit, dat wij er te veel van nemen is ook een feit.

Hoe zit het nou allemaal? De waarheid zal vast en zeker ergens in het midden liggen. Hoe het echt zit, ik denk dat geen levende ziel daar ooit echt achter zal komen, en de persoon die het wel weet, die zal vast en zeker niet geloofd worden. Maar dat wij een beetje netter met onze planeet om moeten gaan, dat is iets wat wel vast staat.

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.