Joop Hekkelman.
© LGLD

Veganisme

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Soms vraag ik me af of we echt dom zijn of dat we ons willens en wetens laten belazeren. Waarom lopen we achter allerlei mediahypes aan en denken we dat daar de waarheid wordt verkondigd. Zelfstandig nadenken en eigen conclusies trekken is toch niet zo heel erg moeilijk zou je denken.

Veganiste Rawvana heeft op Youtube meer dan 500.000 volgers en ruim een miljoen op Instagram. Zij heeft al die fans zes jaar lang doen geloven dat een leven zonder consumptie van dierlijke producten mogelijk is. Totdat ze onlangs werd betrapt en moest toegeven dat ze inmiddels alweer geruime tijd vlees en vis eet. De goeroe moest diep door het stof tegenover haar volgers en navolgers. Deze dame is een zogenaamde influencer, met persoonlijke boodschappen creëert ze een vertrouwensband met haar volgers. Die op hun beurt allemaal de waarheid denken te horen over haar eetgedrag. Belangrijkste argument om af te stappen van haar volledig veganistische bestaan zijn gezondheidsklachten waarmee ze te maken kreeg. Ze is er achter gekomen dat een gevarieerd voedselpakket heilzaam werkt voor het menselijk lichaam. Degenen die met beide benen op de grond bleven staan hebben die kennis al veel langer.

"Ze verdient veel geld met haar filmpjes, dat zal wellicht de reden zijn"

Kwalijker dan het opbiechten van haar eigen terugkeer naar het realisme is het voortzetten van de beïnvloeding van onwetende mensen op basis van een vertekende waarheid. Ze verdient veel geld met haar filmpjes, dat zal wellicht de reden zijn. 

Veganisten moeten vooral datgene doen waarvan ze denken dat goed voor henzelf is. Waar het bij hen nog wel eens aan schort is realiteitszin. Vaak wordt de bio-industrie ten tonele gevoerd om een leven zonder vlees te verklaren. Dat er meer is wordt gemakshalve vergeten! Nu de goeroe van haar leugen is bevallen mogen we verwachten dat voor hen de tijd rijp is om dierlijke consumptie genuanceerder te benaderen. Hoewel het minder hip is, beproefde gebruiken en gewoontes leveren immers minder volgers op, zou het deze influencer sieren als zij haar filmpjes inkleurt met de en-en variant. Aangeven dat consumptie van dierlijke producten wat minder kan is acceptabel, maar maak ons niet wijs dat het zonder kan. 

Beste Rawvana en geloofsgenoten wees oprecht. We hebben onze agrariers nodig om in leven te blijven en hun producten zijn niet verderfelijk. Vertel een eerlijk verhaal, want zoals jullie nu zelf ervaren: bij elkaar gelogen waarheden komen ooit een keer aan het licht.   

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.