Beste klimaatspijbelaar
Tryfena van Huenen-Notten.

Beste klimaatspijbelaar

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Beste klimaatspijbelaar, ik vraag mij af of je echt weet wat je zou kunnen doen om de uitstoot van vervuilde lucht te kunnen reduceren. 

Zonder alleen de overheid de verantwoordelijkheid te geven, zou je zelf al veel kunnen doen om de vervuiling tegen te gaan. Dan beginnen wij even met je mobieltje. Die moet eigenlijk de deur uit want om zo’n mobiel te maken, heb je vervuilende industrie nodig. Natuurlijk gaat zo’n mobiel ook maar een paar jaar mee, ze zijn gemaakt om een levensduur van max 2,5 jaar te hebben. Economisch belang, dat begrijp je natuurlijk wel.

"Nu moeten jullie natuurlijk ook na een druk studiejaar even bijkomen in een mooi zonnig oord"

Nu moeten jullie natuurlijk ook na een druk studiejaar even bijkomen in een mooi zonnig oord, waar je naar toe gaat met de auto, of het vliegtuig. Ik wil niet echt een zeurpiet zijn, maar beste klimaatspijbelaar, weet je hoe milieubelastend het is om een auto te maken? Ja, zeker ook de elektrische auto is niet echt een groen product. Om het te maken heb je dus fabrieken nodig, die produceren nogal wat vervuilende dampen. Vooral zo’n accu is niet echt vriendelijk voor ons milieu. 

Om maar over het vliegtuig te zwijgen, kerosine schijnt niet echt heel goed te zijn voor ons milieu. Nu kan je natuurlijk alles extra belasten om klimaatneutraler te gaan leven, wat een heleboel geld kost. Maar wanneer wij met zijn allen bereid zijn om weer een wollen trui aan te trekken, dan kan de kachel een paar graden omlaag, behalve als je ambtenaar bent in Gennep natuurlijk. Wanneer wij geen auto meer zouden rijden, maar de fiets pakken, is dat niet alleen goed voor ons milieu, maar ook voor onze gezondheid.

Fastfoodketens zijn ook niet heel erg klimaatneutraal. Zolang er veel vraag is naar iets, zal de industrie vooral blijven produceren. Als strijder voor een beter klimaat, kan je dus al heel erg veel doen. Eet geen fastfood, dat bakje waar je broodje hamburger in zit, wordt ook door een vervuilende fabriek gemaakt. Het is vraag en aanbod. Wanneer er geen vraag meer is naar bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal waar een broodje hamburger in gaat, maakt de fabriek deze niet meer. Dus beste klimaatspijbelaar, pak het grootser aan, niet door te spijbelen, maar roep jongeren wereldwijd op om tegelijkertijd 1 week geen fastfood te eten. Helaas zal dat misschien een moeilijk haalbaar project zijn, maar dat zou echter meer indruk maken dan spijbelen. Dan worden de vervuilers getroffen op de plek waar het hen echt pijn doet, financieel!

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.