Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD

Vaarwel 2018

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Oh! Leuk zei ik op de vraag of ik een column wilde schrijven over het afgelopen jaar. Terugblikken op het jaar 2018, nou, hoe moeilijk kan dat zijn? Het blijkt een grotere uitdaging te zijn dan ik dacht. Want als je even gaat zitten om terug te blikken op het afgelopen jaar, dan blijkt er toch wel heel veel de revue te passeren! Het jaar 2018 begon namelijk met kou, een winter die maar geen plaats leek te willen maken voor de lente. Maar de lente kwam en schoot direct door naar de heetste zomer die ik ooit heb meegemaakt! Dit jaar werden alle weersrecords verbroken, 2018 gaat de boeken in als droogste en heeste zomer ooit.

Ook de overheid schrok zich wild en besloot dat wij als klein kikkerlandje, een stipje op de grote wereldbol, klimaatneutraal moeten gaan worden. Ja, 2018 is het jaar waarin wij allemaal ineens heel erg bewust werden gemaakt van de ernst van het milieu. Dat Zutphen totaal niet klaar is om klimaat neutraal te zijn, blijkt uit het verhaal van de Zutphense René! Hij is niet uniek in zijn verhaal, maar zijn verhaal verteld wel dat als de woningbouw in Zutphen niet heel snel de woningen gaat voorzien van dubbelglas, isolatie en de gaskachels niet gaan vervangen voor klimaatvriendelijke exemplaren, een grote groep mensen in financiële problemen gaan komen. Mensen die net als René nu al stoken voor de mussen.

"Het jaar 2018 heeft veel doorstaan"

Het jaar 2018 heeft veel doorstaan, het witte lint dat is verdwenen, met dank aan het rottige perenpachtkevertje. De kinderboerderij dat in financiële problemen zit, de gemeente Zutphen die een behoorlijk begrotingstekort heeft. De kermis die voor het laatst in de stad op zijn vertrouwde plekje heeft gestaan (hopelijk stoppen de klagers nu met klagen) en mogen wij blijven genieten van het chocoladefestijn, bokbierdag en de nieuwkomer van de evenementen: sprookjes winkelen.

Het was weer een jaar vol ups en downs. Voor mij persoonlijk was het ook een jaar waarin ik herkend werd bij het station; ja ik kwam erachter dat mijn columns door meer mensen dan alleen mijn moeder wordt gelezen. Niet dat ik nu wereldberoemd in Zutphen ben, ik kan nog steeds anoniem over straat.  Er is alweer een jaar voorbij, nog eventjes voor wij weer voor een kapitaal de lucht in schieten, onze buiken vol proppen met oliebollen en proosten met een glas champagne. Nog even geduld en dan roepen wij toch weer massaal: Gelukkig Nieuw Jaar!

Welkom 2019!

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.