Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD

Fijne kerst

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het is nog stil in huis, de lampjes van de kerstboom geven een sfeervol licht in mijn verder nog donkere huis. De cadeaus liggen geduldig onder de boom te wachten tot ze worden uitgepakt. De koelkast ligt weer veel te vol, mijn man is altijd bang dat wij zullen verhongeren met de kerst. Het gevolg is dan ook dat wij de komende week van het kerstdiner kunnen eten. 

Ik schrijf nu mijn laatste column van dit jaar. Een jaar dat ontzettend snel voorbij is gegaan. Een jaar waarin toch wel heel erg veel is gebeurd. Elk jaar weer hopen wij dat het nieuwe jaar mooier zal zijn dan het jaar dat wij gaan afsluiten. Elk jaar heeft zijn eigen hoogtepunten en zijn eigen dieptepunten, ik denk niet dat voor wie dan ook, het jaar alleen maar geweldig kan zijn geweest. Ook mijn jaar heeft zijn dieptepunten gekend, maar ook zijn hoogtepunten.

"Mijn kerst kan dan ook niet meer stuk"

Ik weet nog dat de grond onder mijn voeten leek weg te vallen, toen ik het telefoontje kreeg dat mijn dierbare in het ziekenhuis was opgenomen en lag te vechten voor zijn leven. Maar ook het telefoontje dat mijn dierbare te horen kreeg dat hij naar huis mocht na een kleine maand in het ziekenhuis te hebben gelegen, zorgde voor een enorme stroom van emotie.

Mijn kerst kan dan ook niet meer stuk, wij zijn nog allemaal erbij om deze kerst samen te mogen vieren. Ik begrijp dat niet voor iedereen kerst dit jaar een fijn feest zal zijn, sommigen zullen alleen zijn, anderen zullen een geliefde missen dit jaar. Maar er zijn ook mensen die net voor de kerst te horen hebben gekregen dat zij niet meer beter zullen worden. Die weten dat zij een laatste kerstfeest hier met de familie zullen vieren. Kerst kan heel erg dubbel aanvoelen voor sommigen.

Aan goede voornemens voor een nieuw jaar doe ik niet, mijn goede voornemens sneuvelen meestal al in de eerste dagen van januari. Maar ik hoop wel dat volgend jaar wij nog veel mooie momenten samen met onze familie mogen meemaken, dat het jaar niet zal beginnen met verlies en verdriet. Ik hoop dat in 2019 gezondheid de boventoon zal hebben in mijn familie. Maar door de gebeurtenis van afgelopen jaar, weten wij ook dat ziektes geen leeftijdsgrens heeft. Vanaf deze kant wens ik iedereen hele fijne feestdagen toe, maar vooral een heel gezond 2019.

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.