Trekken van Drees
Joop Hekkelman.

Trekken van Drees

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

De maand is aanstaande dat ik ga ‘trekken van Drees’. Jongeren zal deze term waarschijnlijk niets meer zeggen. Dit betekent zoveel als: een AOW-uitkering ontvangen. De naam van Drees is gekoppeld aan de invoering van de AOW, omdat de ‘oude Willem’ in die tijd de premier van ons land was. Vanaf 65 jaar kreeg iedereen een uitkering, het is een prachtig sociaal idee gebleken.

Vroeger keek je naar iemand van 65 jaar als een oud persoon. Nu ik zelf aan de AOW toe ben kijk ik daar toch anders tegenaan. Sowieso moest ik al een jaar langer wachten dan al mijn voorgangers. Tegen die leeftijdsverhoging is veel verzet. Ik denk niet zozeer omdat er geen reële gedachte achter zit, maar meer omdat ons allen jarenlang is voorgehouden dat 65 jaar het eindstation is van een min of meer verplicht werkzaam leven. De voorbereidingstijd is te kort geweest voor een brede maatschappelijke acceptatie.

"Hoewel ik deze mensen allemaal het beste gun, is op deze discussie wel wat af te dingen"

In de discussie over het pensioenverhaal gaat het vaak over het ontzien van mensen in zware beroepen. Die moeten de mogelijkheid krijgen eerder te stoppen met werken. De geijkte voorbeelden van vrachtwagenchauffeur, stratenmaker en metselaar komen dan langs.

Hoewel ik deze mensen allemaal het beste gun, is op deze discussie wel wat af te dingen. Op elke werkvloer verlopen de ontwikkelingen namelijk in een dermate hoog tempo dat in bijna alle beroepen de mentale belasting van mensen enorm is toegenomen. Zowel technologisch als in de wijze van (samen)werken zijn de omstandigheden radicaal veranderd ten opzichte van vroeger. Wie dat niet kan bijhouden, ik ken er een aantal, komt tijdens de laatste fase van zijn of haar werkzame leven in een helse klus terecht. Met fysieke arbeid heeft dat niets van doen. 

Zelf geniet ik inmiddels een paar jaar van een pensioentje en binnenkort komt de ‘uitkering van Drees’ erbij. Dat gaf me tijd om een paar boeken te schrijven. Net voor mijn AOW-verjaardag komt een boek uit over mijn geboorte- en woonplaats Gorssel. Ik mocht een aandeel leveren. Dat was mogelijk dankzij een flexibele pensioenvoorziening, waar moest ik anders al die tijd vandaan halen.       

Zo meteen ben ik een gelukkig mens dat zich niet meer druk hoeft te maken over zijn eigen pensioendatum. Dat gun ik iedereen. Aan jongeren wil ik meegeven: denk op tijd na over later. Het tijdperk van Drees ligt inmiddels ver achter ons, evenals de solidariteitsgedachte die er achter stak.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.