Zorg
Tryfena van Huenen-Notten.

Zorg

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Afgelopen week zijn er ziekenhuizen failliet verklaard. Ze kwamen door wanbeleid in financiële problemen. Gek eigenlijk dat dit niet eerder aan het licht kwam dat er financieel wanbeleid was, geen controle op de financiën in een ziekenhuis?

Moet u zich voorstellen dat ons Spitaal zou verdwijnen, in de omgeving zitten wel ziekenhuizen, maar het is toch wel een eindje van Zutphen vandaan. U zou maar een spoedgeval zijn en naar Utrecht moeten, omdat daar nog plek is, omdat door het wegvallen van streekziekenhuizen, de andere ziekenhuizen al overvol raken. 

"Eigenlijk vind ik het ook zorgwekkend dat onze gezondheid winstgevend is"

Eigenlijk vind ik het ook zorgwekkend dat onze gezondheid winstgevend is, of in elk geval, dat uw ziekte bepaald of u winstgevend of een kostenpost bent. Wat nou als ze besluiten dat uw ziekte niet meer vergoed wordt omdat uw ziekte te veel kost.  Dat de zorgverzekeraar besluit, want ja, zij betalen en dus zij bepalen, dat uw ziekte niet meer wordt vergoed. Dan wordt er dus op ziekte bepaald of u mag leven, of niet. Dan wordt er bepaald dat als u rijk bent, dan kunt u leven, heeft u het geld niet, dan gaat u maar dood.

De ziekte als winstgevend, de ziekte als kostenpost. Dat moet voor artsen best wel moeilijk zijn, zij hebben een eed afgelegd om iedereen te helpen. Zij staan dan dus met de handen in het haar, omdat de zorgverzekeraar bepaald of een ziekte niet meer behandeld zal worden omdat de medicijnen te duur zijn. Ons zorgstelsel gaat hard die kant op. 

Dat er niet ingegrepen is bij deze ziekenhuizen vind ik ook vreemd, waarom grepen ze niet in? Wanbeleid gebeurd niet van vandaag op morgen, daar moeten eerder tekenen van zijn geweest. Natuurlijk was onze oude ziekenfondsstelsel niet houdbaar, tenminste dat zeggen ze. Ik vraag mij soms wel af of dat zo is. Want toen was de zorg niet winstgevend, het ziekenhuis was geen commercieel winst gevend bedrijf. Maar dat is het nu dus wel, dus worden de keuzes gemaakt met het oog op winst, en eigenlijk niet meer op de zorg. Kijk maar naar de farmaceutische bedrijven, zij groeien elk jaar met vele miljoenen, terwijl er al medicijnen uit het zorgpakket zijn gehaald omdat ze te duur gevonden zijn door de zorgverzekeraar. Gek he, dat zij bepalen of u medische zorg krijgt, of niet. De arts zou deze bevoegdheid moeten hebben, niet de zorgverzekeraar!

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.