IK EIS EEN RECTIFICATIE!!!
Jelle Seubring.

IK EIS EEN RECTIFICATIE!!!

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Rectificatie: Voor sommigen is de betekenis duidelijk, het herstellen van een fout. Anderen houden er soms een andere definitie op na. De definitie: 'het moet aangepast worden zodat ik tevreden ben'.

Met dat soort situaties krijgen wij, bij LokaalGelderland, met regelmaat te maken. We krijgen wekelijks verzoeken tot rectificatie. Maar het ene verzoek honoreren we wel, en de andere niet. Maar waarom is dat?

"Je kan het niet eens zijn met een artikel, dat is je goed recht"

Soms zijn het onze fouten, soms fouten van anderen. Hoe dan ook, laat het duidelijk zijn, herstellen wij dingen die écht fout zijn. Het internet is één groot archief waarbij het van belang is dat het ook de juiste informatie aanbied. Maar we willen ook dat ons archief integer en betrouwbaar is.

Het kan dus zijn dat je een artikel terugleest in ons archief, waar wordt gezegd dat 'instantie A niets wist van de fraude', maar dat drie weken later wordt geschreven dat 'de instantie wél wist van de fraude'. Maar ook verzoeken om iemand naam uit een artikel te wissen of hele uitspraken, honoreren wij niet. Ook niet als diegene het 'awkward' vond wat hij een jaar geleden in een interview zei.

Maar wanneer rectificeren wij dan wel? Als het echt fout is, is het antwoord. Die fout kan bij iemand anders liggen, maar ook bij ons. Een paar voorbeelden. Onlangs stuurde een politieke partij ons een persbericht, wat wij relatief snel verwerkten tot een artikel. Een korte tijd later volgde, vanuit de partij, een rectificatie. En nog één, en even later: nog één. Dit soort rectificaties zetten wij natuurlijk door. Hoe onhandig het voor ons ook is, en hoezeer de ‘schuld’ dan bij een ander ligt. 

Maar ook andere zaken, zoals een artikel enige tijd geleden over een Brummenaar die mee zou doen met een tv-programma. Achteraf bleek dat de persoon toch niet mee deed. Het artikel is gerectificeerd. Dit niet omdat het perse fout is, want het artikel werd geschreven op basis van een Boulevardblad. Maar wel omdat we de naam van deze meneer niet willen schaden. Als het om de naam van een organisatie of politicus was gegaan hadden we het vermoedelijk niet gerectificeerd. Bij hun taak hoort het immers om in de media te komen. 

Maar waar het bij sommigen misgaat, is het verschil van mening. Je kan het niet eens zijn met een artikel, dat is je goed recht. Maar dat is geen reden om een rectificatie te eisen. Journalisten brengen misstanden en andere gebeurtenissen aan het licht. Dat zou zomaar negatief kunnen zijn over een persoon of organisatie. Als wij iemands mening citeren, betekend dat ook niet dat het een feit is. Daar valt dus niets tegenin te brengen. 

Tot slot: hoe zie je dat iets gerectificeerd is? Als een rectificatie een dusdanige wijziging brengt in een artikel melden wij dat onderaan het betreffende stuk. Een typefout of mis gespelde naam veranderen wij zonder melding, omdat dat het verhaal niet verandert. Alle noemenswaardige rectificaties verschijnen daarnaast op onze Over LGLD-pagina.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.