'Je'
Jelle Seubring.

'Je'

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het was één van de onderwerpen waar druk over gediscussieerd werd bij het opzetten van deze nieuwswebsite. Gaan we de lezers met ‘je’ of ‘u’ aanspreken? Na verschillende standpunten op tafel geslingerd te hebben werden we het eens. We gaan jou met je aanspreken.

"De u-vorm maakt je tone of voice formeler en daarmee schep je afstand. Dat is niet het beeld wat wij neer willen zetten"

LokaalGelderland richt zich vooral op de wat jongere (zie dat als een compliment) lezers. Dit is één van onze doelen, en die wordt ook nog altijd nagestreefd. De lezers van LokaalGelderland zijn, gemiddeld genomen, tussen de 20 en 40 jaar oud. Intern zeggen we altijd dat we schrijven voor ‘de mensen die de krant niet lezen’.

De u-vorm maakt je tone of voice formeler en daarmee schep je afstand. Dat is niet het beeld wat wij neer willen zetten. Wij willen dicht bij de lezers staan en we brengen voor jou het nieuws. We hebben al meerdere reacties gehad van lezers die het niet vinden kunnen dat hij of zij met ‘je’ aangesproken wordt. Op die reactie baseren wij dat diegene niet bij de doelgroep van de website hoort, 'take it or leave it'. Op onze redactie (zo’n tien man sterk) vind iedereen het prettig om met ‘je’ aangesproken te worden, dat is ook de 'norm' binnen ons team.

Alleen op het gebied van columns krijgen columnisten de vrijheid om het publiek aan te spreken zoals zij willen. In het verleden schreven enkele columnisten in de ‘u’-vorm. Dit voelde voor hen beter en daar maken we geen probleem van. Wel zeggen we in al onze andere uitingen ‘je’.

Je moet je natuurlijk niet te oud gaan voelen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.