Straat-app

Straat-app

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Onze straat in Nijmegen-Oost is net Nederland in het klein. Kinderen worden er geboren en groeien er op, er gaan mensen dood. Er wonen leerkrachten, artsen, verpleegkundigen, ingenieurs, journalisten, ondernemers, werklozen, zzp-ers, gepensioneerden, homo’s en lesbiennes, 'echte' Nijmegenaren, mensen van 'buiten', alleenstaanden, weduwes en weduwnaars, stellen met en zonder kinderen, VVD-ers, GroenLinksers. En dat allemaal in nagenoeg identieke rijtjeswoningen, het is net het kleine café aan de haven. In de straat is iedereen gelijk en telt geld of wie je bent niet mee.

"Wie heeft er een week een telefoon te leen? Stephanie heeft haar telefoon in de wc laten vallen"

Zoals elke zichzelf respecterende moderne gemeenschap heeft ook onze straat een Whatsapp-groep, 'F-street'. Op bordjes aan lantaarnpalen ziet dat er zo stoer uit, 'Whatsapp Buurtpreventie', maar in de praktijk wordt zo'n appgroep toch vooral voor huis-tuin-en-keukendingetjes gebruikt. In onze straat althans. 

‘Ik heb iets moois gezien in de ANWB-winkel maar ik ben geen lid. Heeft iemand een ledenpasje voor me te leen?’

‘Heb ik, maar ik ben pas laat thuis. Zal ik de pas door de brievenbus doen?’

‘Ik heb anders ook wel een pasje hoor’.

Enzovoorts. 

Van alles komt er langs, vooral vragen naar zaken die men wil lenen, van fietsen en zittingverhogers voor in de auto tot snoeischaren en jampotjes. Hoe langer de groep bestaat, hoe ongegeneerder het lijkt te worden. 'Wie heeft er een week een telefoon te leen? Stephanie heeft haar telefoon in de wc laten vallen.'

Zouden psychologen de therapeutische werking van zulke groepsapps eigenlijk al ontdekt hebben? Mensenschuw? Ga een weekje in een willekeurige straat-app zitten en #durftevragen kost je geen moeite meer. Er is altijd iemand schaamtelozer dan jij.

Als therapeut kun je ook feilloos de mentale staat van de buurtbewoners aflezen aan het groeps-app-gedrag. Stuurt iemand nooit een berichtje: sociale fobie. Overactief of een duimpje als reactie op elke post: laag zelfbeeld. Iemand die zichzelf afmeldt als hij weer eens ‘16 ongelezen berichten’ ziet verschijnen: Overspannen. Laat hij zich een dag later weer toevoegen: borderline. Whatsapp – voor al uw e-healthoplossingen.

Ik vraag me intussen steeds meer af of de buurt echt wel veiliger wordt door zo’n straat-app. Er is eigenlijk helemaal geen ruimte meer om verdacht gedrag te melden. Iedereen is veel te druk met alle marktplaatsactiviteiten. “Helaas is er ingebroken vannacht want ik had het berichtje gemist tussen alle vraag & aanbod – maar ik heb wel Jumbo-zegels kunnen scoren!”

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.