SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Opinie: Zutphen is geen Harkum

  •  Waar gaan de centen heen?
  •   30 december 2019 - 06:00
  •  

ZUTPHEN - Eind van het jaar: de laatste raadsvergadering van het jaar. Nog even de extra bezuinigingen in het sociaal domein vaststellen en natuurlijk ook extra uitgaven. Ondanks dat de raad allerlei financiële spelregels heeft vastgesteld, dit naar aanleiding van de enorme financiële tekorten van het vorige college, is het huidige college van mening dat er financieel voldoende ruimte is.

Henk Weststrate

Henk Weststrate

Politiek observator

Een nieuwe Hanzehof: 10 miljoen. 1,5 miljoen duurder dan in eerste instantie gedacht. Een mooi plan maar wie gaat dat betalen? Dat zijn details waar het huidige college nog niet mee bezig is. De reconstructie van de Deventerweg. Een half miljoen duurder dan voorzien. Geen probleem volgens dit college. Het is een zeer onveilige weg en het dure plan is opgesteld samen met de aanwonenden dus mag het wat kosten. Dus een reconstructie is onoverkomelijk. Gezien de financiële situatie van de Gemeente Zutphen had men ook het kruispunt met de van der Cappelenlaan tijdelijk kunnen afsluiten met barriërs, de verkeersinstallatie kunnen aanpassen en tijdelijke wegversmallingen op de Deventerweg kunnen maken. Geschatte kosten: 50.000 euro.

Indien men toch de Deventerweg wil reconstrueren reconstructie op basis wat men samen met de bewoners heeft bedacht, had men ook een vrijwillige bijdrage van de bewoners aan de Deventerweg kunnen vragen. Door de reconstructie van de Deventerweg zal de waarde van de woning met zeker 10% stijgen. Een vrijwillige bijdrage van minimaal 5000 euro per woning is dan niet te veel gevraagd. Dit zou toch een mooi voorbeeld zijn van het streven van de Gemeente Zutphen om anders te denken  en van het zorgen voor naar het zorgen dat. In de week voor de Kerst was er een debat in de tweede kamer over de armoede in Nederland.

In Nederland leven circa 400.000 kinderen in armoede. Zeker 600.000 gezinnen kunnen niet rondkomen. In Zutphen minstens 2000. Tegelijkertijd stond Nederland op zijn kop door demonstraties van Boeren. Boeren van wie 12 procent miljonair is en het gemiddelde besteedbaar inkomen 42.000 euro is. Nu zegt gemiddeld niet zo veel. De boer bestaat niet.

"De gevolgen van alle bezuinigingen van de gemeente worden groter"
Henk Weststrate

Dat zagen we tijdens de problemen bij de Zutphense voedselbank. Door een geweldige en goed opgezette actie leverden boeren een grote bijdrage aan een fijn en mooi kerstfeest voor honderden gezinnen van de gemeente Zutphen. Dit is echt naoberschap. Hulde! Wie ontbrak tijdens deze actie voor de voedselbank, waren Burgemeester en Wethouders.

Honderden gezinnen in de problemen door de dreiging van geen voedselbank. De gevolgen van alle bezuinigingen van de gemeente worden groter. In 2020 kunnen de kortingen op financiële ondersteuning door de gemeente tot wel 650 euro per gezin oplopen. Wel korten maar niet helpen. Hopelijk staan de boeren in 2020 wel klaar.  Nu blijkt wel vaker dat B&W wat los staat van de inwoners van de gemeente Zutphen.

In deze tijd van zware bezuiniging een "eenvoudige" nieuwjaarsreceptie van 10.000 euro. Door media en sociale media en de reacties en commentaren ging men eindelijk overstag. Te laat en wat afstandelijk gecommuniceerd werd de nieuwjaarsreceptie van de gemeente soberder en ingetogener (2200 euro). Op zich niets mis mee; vele gemeentes hebben hem al afgeschaft. In Zutphen was de nieuwjaar receptie steeds meer een One Woman Show geworden, de burgemeester in het middelpunt: de Ster.

Jammer dat ze ontbrak bij de crisis bij de voedselbank.

 

Je hebt zojuist een opiniestuk gelezen. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.