SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zutphense huurdersverbond stelt ultimatum: klachten voor kerst behandeld

  •  Eerste 100 klachten binnen
  •   11 november 2019 - 17:09
  •  

ZUTPHEN - Het vorige maand opgericht Huurdersverbond Zutphen heeft de eerste 100 klachten in de woningen van hun leden geregistreerd. Deze zijn gebundeld in een gezamenlijke ‘gebrekenbrief’ naar Woonbedrijf Ieder1 gestuurd. Zij eisen dat de problemen vóór kerst worden verholpen. Zo niet, dan kunnen ze besluiten een huurdersstaking te organiseren.  Woordvoerder en huurder Bennie Berendse: “met de kerstdagen willen we warm binnen kunnen zitten.”

Veel van de problemen zijn het gevolg van een mislukte renovatie. Het gaat om problemen als tocht, scheuren in de muur, niet werkende afzuigsystemen of slechte isolatie. Huurders vragen al maanden om de problemen op te lossen, maar daar is lange tijd niets van terecht gekomen. 

Advertentie

Daarom is het Huurdersverbond de afgelopen maand de klachten gaan registreren in officiële ‘gebrekenbrieven’. Als de klachten na kerst niet zijn opgelost, is het wettelijk mogelijk de huur op te schorten. Dat betekent dat, op basis van deze eerste 100 klachten, het Huurdersverbond zo’n € 10.000,- huur per maand kan inhouden. En andere optie is huurverlaging aanvragen bij de huurcommissie, of de huur gespreid overmaken.

"Wij gaan er van uit dat ook de andere 100 klachten die we geregistreerd hebben voor kerst worden verholpen"
Bennie Berendse (huurder)

Sinds het Huurdersverbond vorige maand werd opgericht zijn bij enkele leden van het Huurdersverbond klachten opgelost. "Heel fijn dat het nu wel kan," aldus Berendse, “wij gaan er van uit dat ook de andere 100 klachten die we geregistreerd hebben voor kerst worden verholpen, zodat we met de feestdagen een warm huis hebben.”

Het Huurdersverbond gaat door, ook als alle klachten zijn opgelost. “Woonbedrijf Ieder1 heeft veel macht over veel woningen in Zutphen en Deventer, dat verdient een blijvend tegenwicht van huurders,’ aldus Berendse, ‘daarbij richten we ons niet alleen op Woonbedrijf Ieder1, maar ook op de landelijke politiek. De Nederlandse volkshuisvesting staat er belabberd voor en daar moet wat aan gedaan worden.” 

Aan onderhandelingstafel

Vorige week nodigde het Huurdersverbond zichzelf uit aan de onderhandelingstafel van gemeente en woningcorporaties. Berendse laat weten dat wethouder Ten Broeke inmiddels enthousiast heeft gereageerd op het verzoek. “Hij noemt het een ‘heel redelijk verzoek’ en gaat er van uit dat ook Woonbedrijf Ieder1 onze uitgestoken hand aangrijpt. We wachten de uitnodiging voor het gesprek af.” 

Ieder1 was opnieuw weer niet bereikbaar voor commentaar. Ze houden hun lippen stijf op elkaar wanneer het om boze huurders gaat. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.