SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zoveel stellen vieren dit jaar en volgend jaar hun huwelijksjubileum

REGIO - Trouwen, het is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Sommigen kiezen er bewust voor het niet te doen terwijl het voor de ander een droom is die uitkomt. Vervolgens houdt het ene stel het nog geen jaar vol, terwijl sommige stellen zelfs hun platinum huwelijk vieren.

In de regio zijn dit jaar 1168 huwelijksjubilea te vieren of inmiddels al gevierd.  Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tenminste, het aantal klopt alleen als er niemand zou overlijden, scheiden of migreren.

Weinig platina

De eerste 25 jaar van het huwelijk houden de meeste mensen huwelijken nog wel stand. In Brummen, Lochem en Zutphen werden respectievelijk 82, 135 en 145 zilveren huwelijken gevierd. Platina huwelijksjubilea komen heel zelden voor. In zowel de gemeente Lochem als Zutphen één keer, in Brummen geen enkele keer.

Volgend jaar zijn er wel meer platina huwelijken te vieren. In totaal 7 in de regio. Daarnaast worden er nog veel meer feestjes gevierd. In de drie gemeenten samen zijn er 149 extra feestjes, mits alle huwelijken in stand blijven.

Koploper scheiden

In Zutphen worden als het goed is dit jaar 454 huwelijksfeestjes gevierd. Tenminste, als er niemand gaat scheiden. Zutphenaren zijn daar wel goed in, bleek uit een eerder onderzoek. In 2018 bleek dat 11,5 procent van de Zutphenaren is gescheiden.

Geld en religie hebben veel invloed op het wel of niet scheiden. "Zutphen is een relatief arme gemeente in Gelderland. Het aantal mensen met een uitkering is vrij hoog. Wat je daar ziet is dat de scheidingspercentages vaak wat hoger ligt. In Zutphen dus ook, samen met Arnhem en Doesburg." vertelde onderzoeker Guido Bakker van Gecertificeerde Mediators eerder.

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.