SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Helpen als vrijwilliger in de zorg, ouders voor de klas of gewoon de school dicht: zeker 18 scholen staken

  •  Stakingsbreidheid groter
  •   06 november 2019 - 06:03
  •  

REGIO - Zeker achtien basisscholen, verspreid over de regio, geven woensdag geen lessen. Ze doen mee aan de landelijke onderwijsstaking. De actiebereidheid is onankds maatregelen vanuit het kabinet nog steeds hoog. De leraren willen betere arbeidsvoorwaarden en een lagere werkdruk.

Lees verder onder de video...

De manieren waarrop gestaakt wordt zijn verschillend. Zo zijn twaalf scholen van scholenkoepel Stichting Archipel gesloten. Zes scholen bieden een 'alternatief' programma aan. "We hebben gemerkt dat de stakingsbereidheid hoog is", vertelt een woordvoerder van de scholenkoepel. "De acties die gehouden worden zijn verschillend. Zo gaat personeel van Kindcentrum de Plotter een ochtend meehelpen bij zorgcentrum Sutfene, omdat ook de zorg het erg lastig heeft." Bij een andere school staan er ouders voor de klas in plaats van de leraar en ook gaan leraren op een school in Zutphen in gesprek met lokale politici.

Advertentie

Verspreid door het land doen meer dan 3800 scholen mee, blijkt uit informatie van de actiewebsite 'Investeer in Onderwijs' van de Algemene Onderwijsbond (AOb). In tegenstelling tot eerdere acties is er geen centraal protest in Den Haag, maar zijn de acties verspreid door het land. Ouders zullen het meeste last hebben van de staking, zeker bij scholen die hun deuren sluiten.

Alsnog staken

Vorige week vrijdag ontstond er een chaos in het onderwijsland. De stakingsactie van deze woensdag werd onzeker toen het kabinet een financiële toezegging deed. 

"De situatie veranderde compleet. Het personeel moest opnieuw bepalen of ze wilden staken." Het gevolg was dat de scholenkoepel pas laat wist hoe groot de impact van de staking zou zijn.

Uitleg over de staking in het NOS Jeugdjournaal...


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.